Blu-ray
Engels

De aristokatten

Wolfgang Reitherman (regisseur), George Bruns (componist)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar
Een dure Parijse moederpoes wordt met haar drie jongen ontvoerd door een wrede en jaloerse butler. Gelukkig wordt ze gered door een straatkat. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Katten
Titel
De aristokatten
Regisseur
Wolfgang Reitherman
Componist
George Bruns
Uniforme titel
The aristocats
Taal
Engels
Uitgever
Disney, © 2012
1 blu-ray
Oorspr. opname
1970
Speelduur
78 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418371005

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze klassieker uit 1970 was de eerste film die de Disney-studio's produceerden na de dood van Walt Disney in 1966. Het verhaal speelt in 1910 en gaat over een dure Parijse raskat die met haar drie jongen ontvoerd wordt door een wrede en jaloerse butler. Ze wordt gered door een straatkat. Voor hedendaagse begrippen is het verhaal wat traag, maar de katten blijven schattig, swingend en romantisch. De Nederlandse nasynchronisatie is van o.a. Günther Neefs en Maaike Widdershoven. De Speelfilmencyclopedie (6e editie, 1995) gaf 3 1/2 ster: 'Goed familie-amusement (...) mooi getekend (...)'. Belinda van de Graaf (Trouw 12-4-'08) schrijft over deze 'Special edition': '(...) wat strooit Maurice Chevalier – in 1970 eigenlijk al met pensioen – het titellied lekker uit over de nostalgische tekeningen van jazzy Parijs.' Vanaf ca. 6 jaar. Bevat verschillende extra's.

Over Wolfgang Reitherman

Wolfgang (Woolie) Reitherman (München, 26 juni 1909 - Burbank, 22 mei 1985) was een Amerikaanse filmregisseur, tekenaar, filmproducent en lid van de zogenaamde Disney's Nine Old Men.

Na zijn jeugd deels in München en in het Amerikaanse Sierra Madre te hebben beleefd, sloot hij zich in 1933 aan bij de animatieafdeling van Disney. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij het leger en verliet de studio voor een periode.

Hij werkte onder andere aan vele bekende scènes in de Disneyanimatiefilms. Hierbij is het opvallend dat Reitherman zich vooral richtte op actiescènes (de achtervolging van de Headless Horseman in The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, het gevecht met de draak in Doornroosje, de krokodillenscènes in Peter Pan, etc). In 1959 werd hij Disneys belangrijkste regisseur. Tussen 1959 en 1977 regisseerde hij Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Merlijn de Tovenaar, Jungle Boek, De Aristokatten, Robin Hood, Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh…Lees verder op Wikipedia