Blu-ray
Engels

Merlijn de tovenaar

Wolfgang Reitherman (regisseur), Terence H. White (naar het werk van), George Bruns (componist)
In de Middeleeuwen in Engeland zal degene die een geheimzinnig zwaard uit een aambeeld trekt, koning worden. Het lukt niemand totdat een jonge schildknaap het toevallig probeert. Vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Merlijn de tovenaar
Regisseur
Wolfgang Reitherman
Naar het werk van
Terence H. White
Componist
George Bruns
Uniforme titel
The sword in the stone
Taal
Engels
Uitgever
Disney, © 2013
1 blu-ray
Oorspr. opname
1963
Speelduur
79 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418409821

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Disney's klassieke tekenfilm uit 1963 onder regie van Wolfgang Reitherman. Het verhaal is een zeer vrije bewerking van het boek van T.H. White en gaat over de jeugdjaren van de latere koning Arthur en diens trouwe metgezel en leermeester Merlijn de tovenaar. De onhandige schildknaap in opleiding Wart blijkt als enige het behekste zwaard uit een grote steen te kunnen trekken en zal daarom de volgende koning van Engeland worden. De Nederlandse stemmen zijn van o.a. Lex Goudsmit, Ger Smit, Coen Flink en Edwin Rutten. De film ontving een Oscarnominatie voor Beste muziek. Monica Meijer (Cinemagazine, i) geeft 2 1/2 ster (van 5): 'De animaties zijn uiterst vakkundig, zoals je van Disney mag verwachten. De liedjes zijn weer vrolijk en voegen daadwerkelijk iets toe aan de film. (...) Hoewel de film de jongere kinderen wel zal aanspreken, is dit één van de weinige Disney-films die minder geschikt is voor hun ouders.' De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'De film heeft nooit die aandacht gekregen…Lees verder

Over Wolfgang Reitherman

Wolfgang (Woolie) Reitherman (München, 26 juni 1909 - Burbank, 22 mei 1985) was een Amerikaanse filmregisseur, tekenaar, filmproducent en lid van de zogenaamde Disney's Nine Old Men.

Na zijn jeugd deels in München en in het Amerikaanse Sierra Madre te hebben beleefd, sloot hij zich in 1933 aan bij de animatieafdeling van Disney. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij het leger en verliet de studio voor een periode.

Hij werkte onder andere aan vele bekende scènes in de Disneyanimatiefilms. Hierbij is het opvallend dat Reitherman zich vooral richtte op actiescènes (de achtervolging van de Headless Horseman in The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, het gevecht met de draak in Doornroosje, de krokodillenscènes in Peter Pan, etc). In 1959 werd hij Disneys belangrijkste regisseur. Tussen 1959 en 1977 regisseerde hij Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Merlijn de Tovenaar, Jungle Boek, De Aristokatten, Robin Hood, Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh…Lees verder op Wikipedia