Dvd
Engels

Take the money and run

Woody Allen (regisseur)
De onhandige kruimeldief Virgil Starkwell is geobsedeerd door bankovervallen
Titel
Take the money and run / written and dir. by Woody Allen
Regisseur
Woody Allen
Taal
Engels
Uitgever
Dutch Filmworks, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1969
Speelduur
91 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling : Nederlands
EAN
8715664007549

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze komedie uit 1969 is de tweede film die Woody Allen zelf regisseerde, na 'What's up, Tiger Lily?' Hij schreef ook het scenario en speelde de hoofdrol. Hoofdpersoon in deze parodie op de misdaadfilm is de onhandige kruimeldief Virgil Starkwell. De film heeft de vorm van een documentaire over zijn leven, waarin ook familie, vrienden en bekenden aan het woord komen. We volgen Virgil vanaf zijn jeugd, het begin van zijn 'carrière', zijn liefde voor Louise (Janet Margolin) en zijn latere obsessie met bankovervallen. De film zit vol gags en visuele grappen. De Speelfilmencyclopedie geeft drie sterren: '(...) Het is een aaneenschakeling van grappen. Deels goed, deels niets aan. (...)' De dvd bevat geen extra's.

Over Woody Allen

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Heywood "Woody" Allen, geboren als Allan Stewart Konigsberg, (New York, 1 december 1935) is een Amerikaans auteur, acteur, muzikant en vooral filmregisseur van over het algemeen tragikomische films, uiteenlopend van drama's tot screwball-komedies.

Biografie

Allen begon op zijn 15e als schrijver van absurde oneliners in opdracht van stand-upcomedians en columnist. Op zijn 17e veranderde hij zijn naam in Heywood Allen. Hij evolueerde snel naar schrijven voor zichzelf. Zijn absurdistische humor vereist vaak een gelaagdheid die filmisch misschien gemakkelijker te begrijpen valt. Hij heeft met succes van zijn grootste zwakte zijn sterkte gemaakt: het stereotype van de schriele, Joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolkt hij in zijn films zelf die rol, omringd door gerenommeerde acteurs en actrices. Naarmate hij ouder wordt, laat Allen die neurotische hoofdrol spelen door jongere acteurs zoals Kenneth Branagh, John Cusack,…Lees verder op Wikipedia