Familie-epos over twee Ghanese vrouwen uit de 18e eeuw en hun nakomelingen, dat het verhaal schetst van de slavernij en de gevolgen daarvan tot in de moderne tijd.
Onderwerp
Slavernij, Zussen
Titel
Weg naar huis
Auteur
Yaa Gyasi
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Homegoing
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020 | Andere uitgaven
398 p.
ISBN
9789403119915 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Onthullend

Aan ambitie ontbreekt het Yaa Gyasi niet, getuige haar groots opgezette debuut Weg naar huis, aan talent evenmin. Dat laatste tonen vergelijkingen als deze: '(Het duister trilt tegen zijn huid) alsof hij een holle trommel was binnengestapt'.

Gyasi vertelt hoe het de nakomelingen van twee Ghanese zussen vergaat in de loop der eeuwen. Het is niet makkelijk om telkens na dertig bladzijden een nieuw personage te ontmoeten en het vorige achter te laten. Gyasi slaagt er niet in om elk hoofdstuk even indringend te maken. Toch is haar keuze gerechtvaardigd want in de vorm weerspiegelt zich de thematiek: het onrecht werkt door in volgende generaties.

Er spreekt een woede uit de woorden van de schrijfster, verontwaardiging om zoveel onrecht. Meestal weet Gyasi haar personages tot leven te kussen en het politiek-historische en het intieme in balans te brengen. In de recentste Amerikaanse hoofdstukken is dat evenwicht wat zoek en lijken de spelers op spreekbuizen van de schrijfster. De stijl is in die delen aan de vlakke kant. De hoofdstukken die zich in Ghana afspelen zitten dan weer vol vuur - letterlijk en figuurlijk.

Inhoudelijk is dit een rijke en onthullende roman d…Lees verder

Historische roman, beginnend in het achttiende-eeuwse Ghana, waar twee halfzussen verschillende wegen gaan. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelse slavendrijver, Esi wordt als slavin verscheept naar Amerika. In ieder hoofdstuk wordt een nakomeling van hen beschreven, acht generaties en drie eeuwen lang, op twee continenten: Afrika (Ghana) en Amerika. Achtergronden zijn stammenstrijd en de oorlog in Ghana tegen de Britse kolonisatie en slavernij, het werk op de plantages, de Amerikaanse Burgeroorlog en de grote migratie naar het noorden (Harlem) en de altijd aanwezige rassenscheiding, soms uitlopend in een verslaving. Elke generatie blijkt gevormd door een vorige. Meeslepend vertelt de Ghanees-Amerikaanse schrijfster (1989) de diverse geschiedenissen, geïnspireerd na een bezoek in 2009 aan haar geboorteland. De achterstelling van zwarte mensen, ook nu nog, wordt aangrijpend neergezet. Een stamboom voorin verduidelijkt de plaats van de nakomelingen. Nu al geldt deze debuutroman als …Lees verder

Over Yaa Gyasi

CC BY 2.0 - Foto van/door Bank Square Books

Yaa Gyasi (Mampong, Ghana, 1989) is een Ghanees-Amerikaans schrijfster. Haar achternaam wordt uitgesproken als de Engelse uitspraak van "Jessie".

Biografie

In 1991 emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten, waar haar vader zijn promotie afrondde aan Ohio State University.

Vanaf 1999 woonde het gezin, bestaande uit Gyasi, haar ouders en haar twee boers, in Huntsville (Alabama), waar haar moeder, Sophia Gyasi, verpleegkundige is, en haar vader, Kwaku Gyasi, hoogleraar Frans aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, onderdeel van de University of Alabama. Ze waren lid van de Pinksterbeweging. Ze was lid van het kerkkoor en het schoolkoor. Ze woonden in een buurt waar voornamelijk witte mensen woonden, en op de school waar Gyasi heen ging waren de andere leerlingen ook vrijwel allemaal wit.

Haar favoriete televisieprogramma was Reading Rainbow van PBS Kids, met als host de Amerikaanse acteur LeVar Burton. He…Lees verder op Wikipedia