Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verschoppelingen : roman

Yiyun Li (auteur)
+1
Verschoppelingen : roman
×
Verschoppelingen : roman Verschoppelingen : roman

Verschoppelingen : roman

In een Chinees provinciestadje komt in 1979 een groepje mensen in opstand tegen de executie van een jonge afvallige communiste, die na tien jaar gevangenisstraf gek is geworden.
Titel
Verschoppelingen : roman
Auteur
Yiyun Li
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vagrants
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
399 p.
ISBN
9789045014500

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verschoppelingen is het tweede boek van de Chinese Yiyun Li. Met haar debuut, de verhalenbundel Een heel leven later (Atlas, 2009) viel ze in 2004 in de prijzen. Verschoppelingen vormt een cluster van verhalen over enkele inwoners in de marge van het stadje Modderrivier: het gehandicapte meisje Nini, de van het platteland afkomstige jongen Tung, een oud koppel bedelaars, de zonderlinge jongeman Bashi, de radiopresentatrice Kai, de doodzieke jonge intellectueel Jialin, en ten slotte de ouders van de jonge, ter dood veroordeelde contrarevolutionaire vrouw Gu Shan. Ook al worden deze mensen beschreven in een netwerk van relaties met familieleden en soms ook met elkaar, toch zijn het allemaal verschoppelingen. Op de mooie en succesvolle Kai na dan misschien, die zich verstikt voelt in haar luxueuze leventje en er daarom uitstapt. De verschoppelingen leven aan de rand van het dorp, van hun gezin, of van de maatschappij.
Ook chronologisch speelt het verhaal zich af o…Lees verder
Yiyun Li, in 1973 in China geboren en sinds 1996 woonachtig in Amerika, won met haar verhalenbundel 'Een heel leven later' uit 2005 een plaatsje op de Granta-lijst van veelbelovende jonge Amerikaanse auteurs. 'Verschoppelingen' is haar romandebuut, waarin ze een losjes op ware feiten gebaseerde executie van een jonge contra-revolutionaire vrouw in 1979 centraal stelt. Het verhaal speelt zich af in een verzonnen Chinees provinciestadje, waar Li afwisselend inzoomt op een ruime reeks personages die allemaal iets te maken hebben met de veroordeelde. Zo legt ze de reacties bloot van een kleine gemeenschap op de gewelddadige uitwassen van de maoïstische politiek uit die tijd, die zij ook in gruwelijk detail beschrijft. De onverschilligheid, angst, verraad en schuldgevoelens zijn ruimschoots bekend uit eerdere boeken uit en over China, maar doordat Li met de Westerse lezer in gedachten wat meer uitleg in haar beschrijvingen verwerkt, zal haar boek, ondanks de trage, meanderende vorm van de …Lees verder