Boek
Nederlands

Balotje bij de dokter

+1
Balotje bij de dokter
×
Balotje bij de dokter Balotje bij de dokter

Balotje bij de dokter

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Balotje mag van haar tante iets uitzoeken in de speelgoedwinkel. Ze kiest een dokterskoffertje en speelt voor verpleegster. Balotje struikelt over het koffertje en bezeert haar hand. Dan blijkt dat ze dokters toch best eng vindt.
Onderwerp
Dokters, Ziek zijn
Titel
Balotje bij de dokter / tekst en illustraties Yvonne Jagtenberg
Auteur
Yvonne Jagtenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2022 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789025776626 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Ziek - Gezond (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Balotje is bij haar tante op bezoek. Het kleutermeisje mag van haar tante een cadeautje uitzoeken. Balotje kiest een dokterssetje. Ze oefent enthousiast als zuster met de pleisters en het verband. Tegen haar zusje zegt ze dat dokters niet eng zijn. Dan struikelt Balotje en moet ze zelf naar de dokter. Er zijn al meer prentenboeken met Balotje verschenen, zoals ‘Balotje en de baby’, ‘Balotje en het paard’ (Vlag en Wimpel beeld 2006) en ‘Balotje in de dierentuin’*. Dat zijn stuk voor stuk prentenboeken met herkenbare en toegankelijke verhalen. Ook in dit boek zet Yvonne Jagtenberg het thema, doktersbezoek, heel herkenbaar en warm neer met een eenvoudige verhaallijn en soepele dialogen. De dokter weet duidelijk hoe hij met bange kinderen moet omgaan en doet dat met humor. De paginagrote prenten lopen steeds over twee bladzijden. Balotjes emoties zijn goed verbeeld in de prenten met grote kleurvlakken, grove penseelstreken, krijtvegen en hoekige figuren in een wat naïeve stijl. De toegank…Lees verder

Balotje bij de dokter

'Balotje bij de dokter' is het negende prentenboek over Balotje dat Yvonne Jagtenberg op haar palmares mag schrijven. Elk prentenboek staat garant voor een nieuw avontuur in het gezelschap van telkens een ander lid van Balotjes familie en telkens op een andere plaats. Dit keer gaat Balotje samen met Zusje op bezoek bij tante die in de stad woont. Tante houdt ervan om de kinderen te verwennen en daarom neemt ze de meisjes mee naar een speelgoedwinkel. Balotje kiest een rood dokterskoffertje. Waarom Balotje plots bij een echte dokter met een echte dokterskoffer terecht komt, staat allemaal te lezen in het negende Balotjeboek.
Yvonne Jagtenberg hanteert ook in dit boek haar eigen specifieke schrijfstijl. Dit boek lijkt me een goed boek om een kind dat naar de dokter moet voor te bereiden. De tekeningen zijn best grappig. Wat vooral in het oog springt is het ruime kleurenpalet waarmee ze werden ingekleurd.

Over Yvonne Jagtenberg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (Tilburg, 8 december 1967) is een Nederlands auteur, scenarioschrijver en illustrator.

Biografie

Jeugd en opleiding

Jagtenberg werd geboren in Tilburg. Na de pabo bezocht ze de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daarna werkte ze een tijdje als autonoom kunstenares.

Loopbaan

Jagtenberg debuteerde in 1994 haar kinderboek Een man voor juf Jet. In 2001 verscheen haar eerste prentenboek Een bijzondere dag, dat ze zelf schreef en illustreerde. Dit boek won in datzelfde jaar de Pluim van de Maand. In 2002 ontving zij de Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre. In 2006 won ze voor haar boek Balotje en het paard de literatuurprijs Vlag en Wimpel. Jagtenberg schreef samen met Arno Kranenborg ook de scenario's voor de speelfilm My Love My Life. Ook heeft ze een kindermeubellijn ontworpen ond…Lees verder op Wikipedia