Boek
Nederlands

Balotje en het tasje van oma

+1
Balotje en het tasje van oma
×
Balotje en het tasje van oma Balotje en het tasje van oma

Balotje en het tasje van oma

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Balotje neemt het tasje dat ze van oma gekregen heeft overal mee naar toe. Als ze het kwijt is, durft ze dat eerst niet te zeggen. Toch helpt oma met zoeken. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in wasco. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Bagage
Titel
Balotje en het tasje van oma
Auteur
Yvonne Jagtenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789025855031
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Balotje mag zomaar oma's blauwe tasje hebben dat ze op zolder vindt. Ze is er zo blij mee dat ze het overal mee naartoe neemt. Opeens is het weg! Ze durft het niet tegen oma te zeggen, maar het is wel fijn als die helpt met zoeken. Met wat raadselachtige hints van Balotje leidt de zoektocht naar het café van oom Ben. En die heeft een gouden tip! Aandoenlijk, met humor neergezet verhaal waaruit warmte spreekt. Heel herkenbaar voor (groot)ouder en kind. Net als in de eerdere prentenboeken over Balotje, is het meisje in tekst en beeld - sprekende, stevig neergezette, kleurige wascotekeningen over steeds twee pagina's - raak getypeerd en komen emoties tussen de regels naar voren. Met een al even sprekende omslagillustratie met als hoofdkleur opvallend geel. Fijne uitgave voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Balotje en het tasje van oma

Er is Lotje het heksje en er is Balotje de vrolijke, vranke kleuter. Waar Lotje neergezet wordt in tekeningen die uitblinken in details, wordt Balotje neergepoot in kloeke, vrij lege tekeningen. Smaken verschillen en ik moet bekennen dat het heksje me meer weet te bekoren – heksenspreuken? – dan de kleuter, wat me er echter niet van weerhoudt om ‘Balotje en het tasje van oma’ best leuk te vinden.
Wanneer Balotje het tasje van oma mag lenen, is ze in de wolken. Zo’n mooi tasje! Helaas is ze een beetje slordig en verliest ze het tasje uit het oog. Dat durft ze natuurlijk niet aan oma te vertellen. Gelukkig wil die Balotje wel helpen, ondanks de raadselachtige beschrijvingen van wat Balotje zoekt. En dan is er oom Ben die weet waar het om gaat. Eind goed, al goed.
Een duidelijk, rechtlijnig verhaal dat zeer herkenbaar is voor kleuters vanaf een jaar of vier. De rustige tekeningen die de personages goed neerzetten – let bijvoorbeeld op de  grove lijnen  die de contouren van om…Lees verder

Over Yvonne Jagtenberg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (Tilburg, 8 december 1967) is een Nederlands auteur, scenarioschrijver en illustrator.

Biografie

Jeugd en opleiding

Jagtenberg werd geboren in Tilburg. Na de pabo bezocht ze de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daarna werkte ze een tijdje als autonoom kunstenares.

Loopbaan

Jagtenberg debuteerde in 1994 haar kinderboek Een man voor juf Jet. In 2001 verscheen haar eerste prentenboek Een bijzondere dag, dat ze zelf schreef en illustreerde. Dit boek won in datzelfde jaar de Pluim van de Maand. In 2002 ontving zij de Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre. In 2006 won ze voor haar boek Balotje en het paard de literatuurprijs Vlag en Wimpel. Jagtenberg schreef samen met Arno Kranenborg ook de scenario's voor de speelfilm My Love My Life. Ook heeft ze een kindermeubellijn ontworpen ond…Lees verder op Wikipedia