Boek
Nederlands

Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje

Zadie Smith (auteur), Nick Laird (auteur), Magenta Fox (illustrator)
+1
Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje
×
Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje

Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Ruby de cavia is een beetje anders dan anderen, maar ze ontdekt dat ze gewoon zichzelf kan zijn. Prentenboek met lieve, bladvullende illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Weirdo : uit het leven van een buitenbeentje
Auteur
Zadie Smith Nick Laird
Illustrator
Magenta Fox
Vertaler
Riet Wille
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Weirdo
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2022
[32] p. : ill.
ISBN
9789002274718 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Jezelf zijn (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een origineel prentenboek over identiteit en anders-zijn. Ruby is een cavia in een judopak. Ze is een beetje anders dan alle anderen en daardoor een buitenbeentje. Maar met moed, vriendelijkheid en geluk ontdekt Ruby dat ze gewoon zichzelf kan zijn. In vriendelijke stijl geschreven. Met lieve, bladvullende illustraties in zachte kleuren. ‘Weirdo' is het kinderboekendebuut van Zadie Smith en Nick Laird. Zadie Smith (Londen, 1975) is een wereldberoemde Britse schrijver, academicus, romanschrijver en essayist. Ze schreef meer dan dertig boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Anisfield-Wolf Book Awards, de Austrian State Prize for European Literature en de Bollinger Everyman Wodehouse Prize. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Weirdo

Rosa krijgt een verrassing voor haar verjaardag: het is een cavia! Maar de cavia is niet gewoon, het is eerder een buitenbeentje met een judopak aan. Alles maar dan ook alles, doet de cavia om erbij te horen. Ze brengt haar haar in model zoals de kat, zet een brilletje op zoals de hond en probeert te vliegen ... Maar de kat, hond en papegaai maken het haar niet gemakkelijk. Ze vinden haar een weirdo en noemen haar ook zo. Tot de bovenbuuvrouw Weirdo leert dat het niet erg is om een eigen persoonlijkheid te hebben. Zadie Smith ken ik van haar volwassenenboeken. Samen met de andere veelgeprezen auteur Nick Laird schreef ze Weirdo: haar debuut op vlak van kinderboeken. En het is prachtig. De lijntekeningen van Magenta Fox zijn heel elegant en met veel details. De illustraties zijn bijna filmisch, door de verschillende delen van een scène op 1 pagina te zetten krijg je een toffe dynamiek. Het hoofdpersonage is innemend en schattig. 


Lees verder

Over Zadie Smith

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Zadie Smith (Londen, 25 oktober 1975) is een Britse schrijfster van romans, verhalen en essays. Haar debuutroman White Teeth (2000), waarmee zij drie prestigieuze prijzen won, werd gevolgd door onder andere The Autograph Man (2002) en On Beauty (2005, vertaald als Over schoonheid). Smiths werk zou geïnspireerd zijn door Vladimir Nabokov, E.M. Forster, Charles Dickens, Franz Kafka, George Eliot, Martin Amis, Raymond Carver en David Foster Wallace, hoewel er ook analogieën te vinden zijn met Arundhati Roy.

Levensloop

Sadie Smith, zoals ze toen officieel heette, groeide op in de Londense gemeente Brent bij haar Engelse vader Harvey Smith en haar Jamaicaanse moeder Yvonne McLean, haar vaders tweede vrouw. Op 14-jarige leeftijd veranderde Sadie haar naam in Zadie. Als kind hield ze van tapdansen en acteren. Tijdens haar opleiding Engelse literatuur aan King's College aan de universiteit van Cambridge verd…Lees verder op Wikipedia