Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Liefdesleven

Zeruya Shalev (auteur)
In de reeks:
Een jonge getrouwde studente in Jeruzalem vat een hevige passie op voor de beste vriend van haar vader.
Titel
Liefdesleven / Zeruya Shalev
Auteur
Zeruya Shalev
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Chayeh ahava
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2001 | Andere uitgaves
362 p.
ISBN
90-417-0296-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ja'ara, een jonge vrouw, wetenschappelijk medewerkster aan de universiteit, getrouwd met de wat sullige Jonathan, ontmoet op bezoek bij haar ouders Ariëh, de beste vriend en studiegenoot van haar vader. Ariëhs vrouw, met wie hij lange tijd in Frankrijk woonde, ligt doodziek in het ziekenhuis. Ja'ara wordt op een onweerstaanbare manier aangetrokken door de oudere, charmante en tegelijk dierlijke man, wiens mysterie haar fascineert. Ze gaat hem opzoeken en er ontstaat een passie die door Ariëh gemanipuleerd wordt en door Ja'ara ondergaan als een allesverterende bezetenheid, een liefde als "groen, bitter maagsap". Via Ariëh en diens relatie met zijn stervende vrouw exploreert Ja'ara tevens de relatie van haar eigen ouders en haar relatie tot hen. Zo komt ze erachter dat haar moeder ooit eveneens een verhouding met Ariëh gehad heeft. Wat haar tenslotte overblijft, is het rauwe inzicht dat alle betrokkenen hier schuld hebben, een besef van afgrondelijke eenzaamheid, gewonnen uit het totale…Lees verder
Ja'ara, twintiger, getrouwd, aan het begin van een universitaire loopbaan, wordt redeloos verliefd op een oude minnaar van haar moeder, tevens een oude vriend van haar vader. De relatie is kortstondig en voornamelijk erotisch. Zij valt voor deze man 'die zich niet laat kennen'. Hij is afhankelijk van haar afhankelijkheid van hem. Uiteindelijk gaat Ja'ara's huwelijk naar de knoppen, verlaat ze haar minnaar, en staat haar universitaire loopbaan op de tocht. Deze naturalistische roman bevat veel bespiegelingen over 'de liefde' en is boeiend geschreven. Tsruya Shalev (1959) past in Israëls nieuwe literaire stroming van vooral vrouwelijke auteurs (Katzir, Rabinyan, Gur). De erotische pasages (soms pervers) baarden opzien bij verschijnen in Israël. Pocketeditie; volle bladspiegel, kleine druk.

Over Zeruya Shalev

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lesekreis

Zeruya Shalev (Hebreeuws : צרויה שלו) is geboren op 13 mei 1959. Zij is een van de meest vooraanstaande Israëlische auteurs.

Zeruya Shalev werd geboren in de Kiboets Kinneret. Ze heeft een Master in bijbelstudies en werkt als literair redacteur bij uitgeverij Keshet. Op 29 januari 2004, toen ze terugkeerde naar haar huis in Rehavia, Jeruzalem, nadat ze haar kind naar de kleuterschool had gebracht, blies een Palestijnse zelfmoordterrorist een stadsbus op, net op het moment dat ze langskwam. Het kostte haar vier maanden om van haar verwondingen te herstellen. Shalev is getrouwd met Ayal Megged, de zoon van Aharon Megged. Haar neef is de auteur Meir Shalev.

Literatuur

Shalev heeft vijf romans, een poëzieboek en een kinderboek uitgegeven. Haar romans Love Life, Husband and Wife, Thera en The Remains of Love zijn zowel in Israël als in het buitenland…Lees verder op Wikipedia