Boek
Nederlands

Hoe het voelt om van kleur te zijn

Vertaling van 'How it feels to be colored me'. In dit in 1928 verschenen essay schreef auteur en antropoloog Zora Neale Hurston over haar identiteit als vrouw van kleur. Deze eerste vertaling in het Nederlands is vergezeld van een briefwisseling tussen Simone Atange Bekone en Kristina Kay Robinson. Hierin worden Hurstons provocatieve ideeën opnieuw belicht vanuit het heden.
Titel
Hoe het voelt om van kleur te zijn
Auteur
Zora Neale Hurston Simone Atangana Bekono 1991- Kristina Kay Robinson Dean Bowen 1984-
Vertaler
Thalia Ostendorf Sayonara Stutgard
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Chaos, 2019
134 p.
ISBN
9789082821444 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2017 nodigde Dean Bowen, redacteur bij het internationale literatuurfestival Read My World in Amsterdam, schrijfster Simone Atangana Bekono en auteur Kristina Kay Robinson uit om een briefwisseling te beginnen over literatuur bedreven door zwarte vrouwen. Bekono is opgegroeid in Zeeland als dochter van een Nederlandse moeder en Kameroense vader, zonder zwarte gemeenschap om haar heen. Robinson groeide op in Louisiana, waar het leven ingrijpend verandert en steeds minder vertrouwd wordt sinds de ravages van orkaan Katrina. Ze stellen elkaar vragen over de 'witte' uitgeverijwereld, de confrontatie met nog zichtbare sporen van slavernij en slavenhandel in hun omgeving, over de steun van literaire lotgenoten, over 'de verantwoordelijkheid van zwarte schrijfsters' en hun drang om niet altijd te hoeven schrijven over thema's gerelateerd aan hun huidskleur. Maar ook intieme vragen komen aan bod en intrigerende antwoorden daarop, o.a. over onvermoede overeenkomsten tussen beiden. Hierna vo…Lees verder

Over Zora Neale Hurston

Zora Neale Hurston (Notasulga, 7 januari 1891 – Fort Pierce, Florida, 28 januari 1960) was een Amerikaans schrijfster, antropologe en folkloriste. Ze geldt als een belangrijk vertegenwoordigster van de Harlem Renaissance.

Leven en werk

Neale Hurston werd geboren in een traditioneel Afro-Amerikaanse omgeving. Haar moeder stierf toen ze negen was, toen ze veertien was verliet ze het ouderlijk huis, en op latere leeftijd, tussen 1918 en 1927, ging ze op eigen kracht studeren, eerst aan de Howard University te Washington DC en vervolgens antropologie op Barnard College in New York, waar ze de enige Afro-Amerikaanse studente was.

In New York kwam ze in contact met schrijvers van de Harlem Renaissance, zoals Langston Hughes, en publiceerde haar eerste verhalen en een theaterstuk. Daarnaast begon ze na haar studie folkloristisch materiaal te verzamelen (verhalen, liederen, gebeden enzovoort van de zwarte bevolking), eer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties