Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Hartsvrienden : roman

Abdellah Taïa (auteur), Henne Van der Kooy (traducteur)
In "Hartsvrienden" gaat het om de liefde tussen twee vrienden, de liefde voor de koning van Marokko en de liefde van een vader voor zijn weggelopen vrouw. Deze verhaallijnen komen samen in een als verraad ervaren keuze van de ene vriend, die leidt tot jaloezie en wraak bij de andere. Het geheel speelt zich af in een soms realistische, dan weer droom- of sprookjesachtige setting.
Titre
Hartsvrienden : roman
Auteur
Abdellah Taïa
Traducteur
Henne Van der Kooy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le jour du roi
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2011
189 p.
ISBN
9789055158096 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hartsvrienden van Abdellah Taïa is een zeer poëtische novelle over twee jongens in Marokko, die er een bijzonder innige vriendschap op nahouden. Omar woont samen met zijn vader in het arme gedeelte van Salé. Zijn moeder heeft net zijn vader in de steek gelaten, en die begrijpt niet waarom dat is gebeurd. Hoewel Omars moeder een bedenkelijke reputatie had en hun huwelijk verre van perfect was, wil Omars vader er alles aan doen om haar terug te krijgen, zelfs als dat tovenarij vereist. Omar worstelt er ook mee, maar heeft toch andere zorgen. Al dagenlang heeft hij een erg intense droom: hij droomt dat hij bij koning Hassan II is en hem de hand mag kussen. Hij vertelt over zijn droom aan zijn hartsvriend, de rijke Khalil. Enkele dagen later blijkt net Khalil te zijn uitgekozen om de hand te kussen van Hassan II bij diens aanstaande bezoek. Omar vindt het vreselijk dat zijn beste vriend, die nog meer is dan een vriend, hem daarover niets heeft verteld. Hij raakt helemaal buiten zin…Lire la suite
De Marokkaanse auteur (1973) publiceerde eerder romans en verhalen waarin homoseksualiteit, identiteit, liefde en eenzaamheid een grote rol spelen. In 'Hartsvrienden' gaat het om de liefde tussen twee vrienden, de liefde voor de koning van Marokko en de liefde van een vader voor zijn weggelopen vrouw. Deze verhaallijnen komen samen in een als verraad ervaren keuze van de ene vriend, die leidt tot jaloezie en wraak bij de andere. Het geheel speelt zich af in een soms realistische, dan weer droom- of sprookjesachtige setting, Taïa weet bij ieder hoofdstuk opnieuw te verrassen en de lezer in soms poëtische, soms directe bewoordingen mee te slepen. Dat de dialogen niet altijd even soepel (vertaald?) zijn, doet daar niets aan af. Sterk is daarentegen dat Taïa's oorspronkelijke thema's steeds minder cruciaal worden, maar meer als bouwstenen fungeren voor een universelere thematiek. Deze auteur bouwt een boeiend oeuvre op, eigenzinnig, moedig, intrigerend en van hoog niveau. Kleine druk.

À propos de Abdellah Taïa

CC BY-SA 3.0 - Image by Håkan Lindquist

Abdellah Taïa (en arabe : عبد الله الطايع), né le 8 août 1973 à Salé au Maroc, est un écrivain et cinéaste marocain d'expression française.

Biographie

Issu d'une famille modeste, Abdellah Taïa est l'avant-dernier d'une famille de neuf enfants.

Abdellah Taïa étudie la littérature française à l'université Mohamed-V de Rabat et à l'université de Genève. En juillet 1999, l'année de la mort du roi Hassan II, il arrive à Paris pour un doctorat en littérature française à la Sorbonne. Il soutient une thèse sur Jean-Honoré Fragonard et sur le roman libertin du XVIIIe siècle. Son séjour à Paris est matériellement difficile, mais fructueux sur le…En lire plus sur Wikipedia