Livre
Néerlandais

De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde

Adam Tooze (auteur)

De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde

‘Een magnifieke demonstratie van de uitleggende kracht van geschiedenis.’ The Times

In De zondvloed kijkt Adam Tooze naar de verschuivende machtsverhoudingen tijdens het interbellum. Van de slagvelden van Verdun in 1916 naar de financiële crisis in 1931, van Sjanghai naar Berlijn en van Sint-Petersburg naar Washington.

Het boek geeft antw

Titre
De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde
Auteur
Adam Tooze
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The deluge
Édition
1
Éditeur
Houten: Spectrum, 2014
694 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789000338634 (hardback)
Placing suggestion
927.4 (SISO) Interbellum (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een mooie, verhalende stijl beschrijft de Brits/Amerikaanse historicus Adam Tooze de nieuwe wereld die uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) te voorschijn komt. In deze oorlog gingen het Habsburgse, het Ottomaanse en het tsaristische rijk ten onder en dat leidde tot een herschikking van de kaart van Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het democratische staatsbestel won veld, maar tegelijkertijd was de in 1918 gewonnen vrede geen oplossing voor het conflict, zodat onvrede bleef. Maar het effect van de oorlog reikte verder. Oude Europese machten als Engeland verloren status op het wereldtoneel, waar Amerika opkwam als nieuwe supermacht. De vraag was in het eerste decennium na de oorlog wel: wat voor macht en wat voor wereld? Wilde Amerika wel supermacht zijn en hoe stabiel was het land economisch? Tooze vat dit brede spectrum aan gebeurtenissen in een groot verhaal over een zondvloed, dat soms aan de boeken van Barbara Tuchman doet denken. De brede greep en de verteltrant bieden een p…Lire la suite

À propos de Adam Tooze

CC BY 3.0 - Image by librairie mollat (youtube)

Adam Tooze, né en 1967, est un historien britannique. Il est professeur d'histoire à l'Université Yale.

Biographie

Après des études d'économie au King's College de l'Université de Cambridge, il étudie à l'Université libre de Berlin puis à la London School of Economics où il obtient un doctorat en histoire de l'économie.

Il a enseigné pendant treize ans à l'Université de Cambridge, puis il a enseigné l'histoire moderne allemande à l'Université Yale. Il est aujourd'hui professeur d'Histoire à l'Université Columbia à New York.

Travaux

Il est principalement connu pour ses études sur l'économie du Troisième Reich qui l'ont conduit à écrire le livre Le salaire de la destruction : formation et ruine de l'économie nazie (The Wages of Destruction : The Making and Breaking of the Nazi Economy, 2006) pour lequel il remporte le Wolfson History Pr…En lire plus sur Wikipedia