Livre
Néerlandais

De laatste dagen van de commandant

Alberto Barrera Tyszka (auteur), Hendrik Hutter (traducteur)
Wanneer een oncoloog materiaal in handen krijgt dat de reputatie van de stervende president Hugo Chávez onherroepelijk kan beschadigen, wordt hij gedwongen partij te kiezen voor of tegen de dictator.
Titre
De laatste dagen van de commandant
Auteur
Alberto Barrera Tyszka
Traducteur
Hendrik Hutter
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Patria o muerte
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2017
223 p.
ISBN
9789028426917 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

'De enige synthese van deze dialectiek was een slecht humeur'

Revoluties struikelen nogal eens over hun eigen ideologie. Omdat journalistiek dan al snel deel wordt van pro- of contrakampen, biedt literatuur vaak een beter uitzicht. Dat geldt ook voor de complexe werkelijkheid van de Cubaanse Revolutie of de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela.

‘EEN BUITENGEWONE TV-PRODUCER’

Dicht bij Cuba heeft een andere revolutie het moeilijk. In De laatste dagen van de commandant beschrijft Alberto Barrera Tyszka het ziekteverloop van toenmalig president Hugo Chávez nadat bij de commandant kanker was gediagnosticeerd. Terwijl Chávez onder medische behandeling is op Cuba – en tussendoor nog even de verkiezingen wint – weet de bevolking zich geen raad met de onzekerheid en de geruchtenmolen. De politiek is binnengedrongen in het dagelijkse leven van de burgers en sloeg families uit elkaar. Sanabria besluit na een ruzie met zijn broer over Chávez: ‘De enige synthese van deze dialectiek was een slecht humeur.’ We lezen waarom er hartstochtelijk wel en niet van de man, veranderd in mythe, gehouden wordt. Een Venezolaanse vrouw vertelt dat ze van Chávez houdt, ‘omdat hij arm en lelijk is’ en omdat hij de enige is ‘die voor ons is opgekomen’. Volgens Beatriz is de grootste fout in de gesc…Lire la suite

De gepensioneerde, Venezolaanse oncoloog Miguel Sanabria wil zich neutraal opstellen wanneer bekend raakt dat president Hugo Chávez - voor bewonderaars een Goddelijk Leider, voor tegenstanders een botte dictator - op sterven ligt. Dat is moeilijk: zijn vrouw is een verbeten tegenstander van Chávez, zijn broer adoreert hem. De positie van Sanabria wordt nog delicater wanneer hij beelden toegespeeld krijgt van een doodsbange en doodzieke Chávez, die stiekem met een mobieltje zijn gemaakt. Wanneer ze openbaar zouden worden gemaakt, zullen ze de mythe van de altijd moedige Liber máximo ontkrachten. Terwijl het land verzinkt in gewelddadigheid, machtsmisbruik en polarisatie, moet Sanabria een beslissing nemen. Alberto Barrera Tyszka (Caracas, 1960) won met deze roman de Premio Tusquets 2015. Barrera beschrijft hoe de laatste weken van de Venezolaanse dictator gepaard gaan met toenemend geweld en hoe moeilijk het is om te overleven in een dusdanig op hol geslagen dictatuur. Voor literair ge…Lire la suite

À propos de Alberto Barrera Tyszka

Alberto Barrera Tyszka, né le 18 février 1960 à Caracas, est un écrivain, scénariste et journaliste vénézuélien.

Biographie

Il est diplômé en littérature de l'université centrale du Venezuela, dont il devient ensuite l'un des professeurs.

Au début des années 1980, il participe à des cercles de poésie, dont Tráfico y Guaire. Ses poèmes paraissent dans diverses anthologies et recueils publiés en Espagne, au Mexique, en Argentine, à Cuba et au Venezuela.

À partir de 1996, il signe une chronique régulière dans le journal El Nacional et contribue également à la revue Letras Libres. En 2004, en collaboration avec la journaliste Cristina Marcano, il signe une biographie de Hugo Chávez, qui obtient un retentissement international.

Il aborde le roman avec También el corazón es un descuido en 20…En lire plus sur Wikipedia