Livre
Néerlandais

Hij en ik : roman

Alberto Moravia (auteur)
Een mislukte filmregisseur heeft een bijzondere relatie met zijn geslachtsorgaan, waarmee hij in discussie treedt.
Titre
Hij en ik : roman
Auteur
Alberto Moravia
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Io e lui
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2003 | Autres éditions
316 p.
ISBN
90-290-7415-9

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 17 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Rico, volledig Federico, is een scenarioschrijver. Hij is 35 jaar oud en meent dat het moment gekomen is om de stap naar de regie te zetten, het is nu of nooit. Hij werkt aan een scenario dat zijn dromen zal waarmaken. Daarvoor moet hij kunnen beschikken over zijn volledige creatieve energie. Het probleem is dat zijn geslachtorgaan ("hij" in de roman) hem, Rico ("ik"), verplicht om een pak energie te stoppen in seks en erotiek. Ook het feit dat hij zwak en ongesublimeerd is, schrijft Rico toe aan zijn penis. Gesublimeerd/ongesublimeerd, een Freudiaans begrippenpaar dat op bijna iedere bladzijde van het boek voorkomt.

Hij en ik bestaat voor een groot deel uit dialogen tussen de protagonist en zijn geslachtsorgaan. Terwijl Rico handelt of spreekt, is "hij" er ook altijd om raad te geven als een soort slechte engelbewaarder. Dit leidt natuurlijk tot een aantal hilarische situaties, waarin veel mannen zich zullen herkennen.

Om zijn seksuele drang te kunnen bedwingen i…Lire la suite
Roman over de relatie tussen een man en zijn geslachtsorgaan. Vanaf de pubertijd is het geslachtsorgaan een eigen leven gaan leiden en heeft het zijn eigenaar gedwongen deze weg te volgen. De man, toch al niet zo overtuigd van zijn eigen talenten - hij voelt zich in relatie met de anderen ongesublimeerd, de 'mindere' - tracht door zich te vereenzelvigen met zijn nogal groot uitgevallen geslachtsorgaan zich in de wereld staande te houden. Als hij echter gaandeweg doorkrijgt dat deze zijn eigen weg blijft volgen en feitelijk veel sterker is dan hijzelf ooit zal kunnen zijn, legt hij zich hierbij neer, volgt zijn leider en zal altijd tot de 'ongesublimeerden' behoren. In deze roman van de Italiaanse schrijver Moravia (1907-1990) wordt op vaak humoristische en originele wijze het probleem aangesneden van de door seks geobsedeerde man; een man die denkt door seks zich in de wereld waar te kunnen maken. Volgens Moravia een illusie. Paperback; kleine druk.

À propos de Alberto Moravia

Alberto Moravia, nom de plume d'Alberto Pincherle, est un écrivain et journaliste italien du XXe siècle, né à Rome le 28 novembre 1907 et mort le 26 septembre 1990 dans la même ville.

Il est aujourd'hui reconnu comme un des principaux romanciers italiens contemporains.

Biographie

Alberto Moravia naît d'un père, architecte d'origine vénitienne et de confession juive, et d'une mère catholique d'origine dalmate dans une famille de quatre enfants.

A l'âge de neuf ans, il est atteint de tuberculose osseuse, ce qui l'immobilise pendant huit années et l'empêche de suivre ses études. Il séjourne dans des sanatoriums durant deux ans. Cela lui laissera…En lire plus sur Wikipedia