Op zijn handelsreizen naar Japan ontmoet een 19e-eeuwse Fransman een mysterieuze vrouw.
Sujet
Japan, Liefde
Titre
Zijde
Auteur
Alessandro Baricco
Traducteur
Manon Smits
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Seta
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019 | Autres éditions
94 p.
ISBN
9789403175706 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zijde

Eerste zin. Ofschoon zijn vader hem een briljante toekomst in het leger had toebedacht, was Hervé Joncour uiteindelijk zijn brood gaan verdienen met een ongebruikelijk vak, dat, door een bijzondere speling van het lot, een dusdanig zacht trekje had dat het juist een enigszins vrouwelijke klank verried.

Hoewel de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco wereldwijd bekendheid verwierf met zijn essaybundel De barbaren en pientere romans als Mr. Gwyn , had hij in 1997 al menig lezershart ingesponnen met de subtiele novelle Zijde . Zijn liefdesverhaal over ondernemer Joncour die naar het verre Japan reist om zijderupsen te vinden, balanceert dan ook perfect op de ragfijne draad tussen zeemzoetig en exotisch. Zoals altijd kun je Baricco slordigheid aanwrijven – vaak heeft hij goede ideeën die hij slechts halfhartig uitwerkt – maar in Zijde vergeef je hem die paar misstappen. Zo is Joncours aankoop van het leegstaande buurhuis een doodlopende verhaallijn die elke redacteur zou schrappen. Gelukkig maken de illustraties van Dautremer in deze luxe-editie heel veel goed: haar melancholische beelden tillen het verhaal op een hoger plan en zijn zo mooi dat je de pagina’s wilt strelen.

ZIJDE ****

Davidsfonds (oorspronkelijke titel: Set…Lire la suite

In 65 hoofdstukken, die soms maar uit een paar regels bestaan, beschrijft de auteur (1958) de geschiedenis van een man die in de negentiende eeuw viermaal naar Japan reist om eieren voor de zijdespinnerijen te kopen. Door een vreemde ontmoeting met een vrouw van wie hij de stem nooit zal horen, wil hij steeds naar Japan terug, stervend van heimwee naar iets wat hij nooit zal beleven, terwijl hij toch niet ongelukkig is met zijn leven en vrouw in Frankrijk. De symboliek van vogels, volières, kleine blauwe bloempjes en Japanse ideogrammen speelt een hoofdrol in deze geschiedenis en maakt er bijna een gedicht van. Dit boek (geschreven in 1996) is zeer intrigerend en kan zowel een publiek boeien dat in ontdekkingsreizen en geschiedenis geïnteresseerd is als een publiek dat meer literair georiënteerd is. In 2007 verfilmd als 'Silk' met Michael Pitt en Keira Knightley. Deze uitgave stemt overeen met de 13de druk* uit 2013; in 2017 verscheen er ook een uitgave met illustraties bij het Davids…Lire la suite

Zijde

Mysterieus, sensueel en exotisch, zacht als zijde en hard als de dood. Woorden schieten tekort om de fascinerende wisselwerking te typeren tussen de tekst van Alessandro Barrico en de illustraties van Rébecca Dautremer in 'Zijde'. In elk geval zorgt die wisselwerking voor een weergaloos mooi kunstwerk.De flaptekst stelt dat 'Zijde' voor Barrico geen roman is, maar een verhaal. Het verhaal van de Fransman Hervé Joncour, dat begint in 1861, wanneer hij voor het eerst naar het ondoordringbaar geachte Japan reist, op zoek naar zijderupsen. Zijn vrouw Hélène belooft hij eeuwige trouw. Maar in Japan komt hij in contact met de mysterieuze heer Hara Kei en een nog geheimzinniger vrouw, wier ogen geen oosterse vorm hebben en met het gezicht van een meisje. Die vrouw maakt ongekende verlangens in hem wakker. De flaptekst vermeldt dat men voor Barrico zou kunnen zeggen dat het een liefdesverhaal is. Maar mocht het alleen dat geweest zijn, dan was het niet de moeite om het t…Lire la suite

À propos de Alessandro Baricco

Alessandro Baricco (prononcé : [a.les.ˈsan.dro ba.ˈrik.ko], né le 28 janvier 1958 à Turin, est un écrivain, musicologue, présentateur de télévision et homme de théâtre italien contemporain.

Baricco est l'auteur de quatorze romans et d'une pièce de théâtre, mais aussi de nombreux essais (littérature, musique, société, philosophie, etc.), recueillis en une douzaine de volumes. La plupart sont traduits en de nombreuses langues (français, anglais, allemand, espagnol, russe, chinois, etc.).

Il a remporté de nombreux prix, dont le prix Campiello 1991 (finaliste), le prix Viareggio 1993, le prix Médicis étranger 1995 et le Prix Européen de l'Essai 2020.

Biographie

Après des études de philosophie et de musique, Alessandro Baricco s'oriente vers le monde des médias en devenant tout d…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions