De zonen van Bruce Lee

Alex Boogers (auteur)
In een brief aan zijn 17-jarige zoon, die hem vergezelt op reizen naar Hong Kong en plaatsen in de VS waar Bruce Lee heeft geleefd, beschrijft een vader zijn fascinatie voor deze vechtsportkoning, die hij als een gids voor het leven beschouwt.
Titre
De zonen van Bruce Lee
Auteur
Alex Boogers
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Durée
13:26
Éditeur original
Inside
Note
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a469808

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Jezus van de kungfu

Voor Alex Boogers was kungfuvechter Bruce Lee een Verlosser. Die ervaring wil hij overdragen op zijn zoon. 

Bruce Lee is niet dood. De beroemdste kungfuvechter- en -acteur van de 20ste eeuw dook vorig jaar op in Tarantino's Once upon a time in Hollywood en in de puike knokfilm Ip Man 4.

Toch overleed Bruce Lee al jaren geleden. Tussen 1940 en 1973 leerde hij kungfu in China, stichtte hij enkele trainingsscholen in de VS en draaide hij vier en een halve film - voor de vijfde klaar was, stierf hij aan een hersenoedeem in het bed van zijn minnares.

De Nederlandse auteur Alex Boogers schreef een 'eigenzinnige sportbiografie' van Bruce Lee. Eigenzinnig, omdat ze tegelijk gaat over een vader (hijzelf) en zijn zoon. Die is zeventien en staat op de drempel van de volwassenheid. Vader Alex neemt hem mee naar Hongkong en de VS, naar plaatsen waar Bruce Lee rondliep.

Want Boogers is maar wie hij is dankzij Bruce Lee. Hij groeide op in een ontwricht gezin: drank voor de vader, veel slaag voor het kind, pillen voor de moeder. 'Bruce Lee werd mijn leidraad, mijn vaderfiguur die me…Lire la suite

Alex Boogers (1970) publiceerde sinds 1999 negen romans, waarvan ‘Alleen met de goden’ (2015) werd bekroond met de Boekhandelsprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Daarnaast publiceerde hij twee pamfletten waarin hij zijn overtuiging verwoordt dat (jonge) niet-lezers voor boeken gewonnen kunnen worden als zij maar het juiste boek krijgen aangereikt. Bij een andere uitgever dan voorheen verschijnt nu dit boek zonder genre-aanduiding waarin hij, in de vorm van een brief aan zijn 17-jarige zoon, vertelt over een reis naar Hongkong en de plaatsen in de VS waar vechtsportkoning Bruce Lee heeft geleefd. Het wonderlijke aan de briefvorm is dat de zoon ook zijn reisgezel is. Boogers, zelf vechtsporter geweest, ziet Lee als een ‘gids voor het leven’. Die bewondering blijkt duidelijk, maar heeft als nadeel dat het boek - dat meer redactie had kunnen gebruiken - veel details bevat (en herhalingen) die met name voor Lee-adepten interessant (maar waarschijnlijk ook bekend) zij…Lire la suite

Knokken en filosoferen

Alex Boogers maakt met zijn zoon een reis in de voetsporen van martial arts-ster Bruce Lee.

Wie op Youtube de naam Bruce Lee intypt, zal niet met lege handen komen te staan. In tal van filmfragmenten knokt Lee er lustig op los. Onbewogen, doelgericht en beheerst, precies zoals we ons hem herinneren. De Chinees-Amerikaanse acteur, die met zijn vechtkunst een eigen actiegenre schiep, mag dan in 1973 op 32-jarige leeftijd zijn overleden, vergeten is hij bijna een halve eeuw na dato allerminst. Wereldwijd heeft hij nog altijd miljoenen bewonderaars. Overal zijn standbeelden van hem te vinden, zoals in Mostar in Bosnië-Herzegovina, waar toeristen graag met de bronzen versie van de martial-arts-held op de foto gaan.

Bruce Lee lijkt geen gewone actieheld. Hij is het in ieder geval niet voor Alex Boogers wiens 'De zonen van Bruce Lee' zich laat lezen als een heuse geloofsbelijdenis. "Zijn lessen werden mijn geboden", schrijft Boogers over Lee. Dit twaalfde boek van zijn hand is een zeer autobiografische vertelling. Voor Boogers was Bruce Lee iemand aan wie hij zich in…Lire la suite