Via de humanistische Sacha (16), de slim-cynische Robert (13) en hun gescheiden moeder Grace worden de verhalen verteld van de personages uit de eerdere delen, Lente, Herfst en Winter.
Titre
Zomer
Auteur
Ali Smith
Traducteur
Karina Van Santen Martine Vosmaer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Summer
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2020
365 p.
ISBN
9789044644999 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Heter van de naald kan niet

Het slotdeel van de vierseizoenenreeks van de Schotse Ali Smith (57) is verschenen: Zomer. Het is een mooi sluitstuk geworden van een hecht gecomponeerd, urgent project.

Zelfs bij het lezen van Zomer, het slotdeel van de vierseizoenenreeks van Ali Smith, blijft het iets verbijsterends houden. Nú al een roman waarin Covid-19, de lockdown en zoomen een rol spelen? Waarin het gaat over cancel culture en Black Lives Matter? En waarin zelfs wordt verwezen naar de dood van George Floyd, net tweeënhalve maand geleden?!

Zo heet van de naald was fictie in boekvorm zelden. Kón die productietechnisch ook nauwelijks zijn, dacht de Schotse - vier keer voor de Man Booker Prize genomineerd - lange tijd.

Totdat ze het manuscript van haar virtuoze tweeluik How to Be Both (2014) ver na de afgesproken deadline inleverde, haar Britse uitgever erin slaagde het binnen zes weken de boekhandel in te krijgen en, vertelde ze in The Guardian, een twintig jaar oude droom herleefde: een kwartet op de polsslag van de tijd geschreven romans, die zo snel mogelijk na voltooiing zouden moeten verschijnen - als moderne variant op de feuilletons van C…Lire la suite

Ali Smith is Virginia Woolf niet

Met de publicatie van Zomer zijn de vier seizoenen opgebruikt en is het project van Ali Smith afgerond. Kristien Hemmerechts vindt dat geen slechte zaak.

Toen Ali Smith het plan opvatte om een reeks van vier romans te schrijven, voor elk seizoen een, kon ze niet vermoeden met hoeveel lof en prijzen ze zou worden overladen. Ze werd haast onthaald als de redder van de roman, een genre dat meer dan eens dood is verklaard, maar koppig weigert te sterven.

Smith begon aan dit project met een kleine aha-erlebnis. Toen ze het manuscript van Het een als het ander (2014) maanden na de afgesproken tijd aan haar uitgever bezorgde, verzekerde die haar dat de publicatie niet hoefde te worden uitgesteld. Zes weken volstonden om van het manuscript een boek te maken. In de regel nemen uitgeverijen daar heel wat meer tijd voor, al is het maar om de promo te kunnen verzorgen. Ali Smith besefte zo dat ze in haar werk het nieuws quasi op de voet kon volgen. Het genre had zijn naam in het Engels, 'novel', niet gestolen. In de negentiende eeuw werden romans trouwens vaak eerst in feuilletonvorm in kranten gepubliceerd. Charles Dickens, naar wiens w…Lire la suite

Hoopvol onder voorbehoud

Met de verschijning van Zomer is de seizoenscyclus van Ali Smith compleet. In het web van verhalen vindt schrijver Sander Kollaard een hoopvolle boodschap. Toch blijft hij achter met een verontrust gevoel.

Vier romans in vier jaar tijd, steeds geschreven in een maand of vier, en zo dicht mogelijk op de actualiteit. Dat was het idee van het seizoenskwartet van Ali Smith (Schotland, 1962): Herfst, Winter, Lente en onlangs Zomer. Het is daarmee duidelijk wat Smiths inzet was. Heeft literatuur nog iets bij te dragen aan het maatschappelijke debat in een tijd van leugens, enkelvoudige meningen en een nieuwscyclus die nauwelijks tijd laat voor reflectie?

Om misverstanden te voorkomen: Smith laat de grote kwesties zelden expliciet aan bod komen. Trump, Brexit, vreemdelingenhaat, klimaatverandering en meer spelen grotendeels op de achtergrond. Het meest politiek is ze in de inventieve, vaak erg grappige intro's van haar romans, die ze wijdt aan de preoccupaties van onze tijd. Verwijzend naar Dickens valt ze in Herfst met de deur in huis. 'Het was de slechtste van alle tijden.' Ze relativeert dat niet met een geruststelling, zoals Dickens dat deed, maar herhaalt het nog maar eens. 'Het…Lire la suite

Glimlach in de hitte

Ali Smith rondt haar vierluik af met een literair hoogseizoen. In Zomer, dat zich afspeelt tijdens de coronacrisis, triomfeert het optimisme, en de taal.

Vier boeken in vier jaar. Aangestoken door de brexit besloot Ali Smith in real time te gaan schrijven, om zo op de staart van de actualiteit te trappen. Met Zomer zet ze de kroon op haar tetralogie van de seizoenen.

U hoeft daarbij niet te vrezen voor pamflettaire literatuur. Net omdat Smith politieke slogans en simplificaties wil counteren, leest ook Zomer weer als een subtiel verhaal over de mensen achter tweets en soundbites. Zomer – het boek begint in februari van dit jaar en gaat door tot mei, toen de Britten volop in lockdown zaten – wordt andermaal bevolkt door twijfelaars en mensen die opgetrokken zijn uit grijswaarden. Smith doet niet aan hokjesdenken en de polarisering waar politici munt uit pogen te slaan.

Neem nu Robert, de balorige tiener die ironisch dweept met Dominic Cummings, de politieke strateeg die een leugenachtige Leave-campagne bedacht. Enerzijds wekt Roberts cynische blik op de mensheid afkeer op, anderzijds blijkt hij gewoon een t&…Lire la suite

Afsluiting van de nationaal en internationaal geprezen seizoenscyclus over onze huidige tijd (‘van Brexit tot en met Covid’) van de Schotse schrijfster. Dit ‘zomerboek’ is dan ook een samenvatting en voortzetting tegelijk. De van februari tot en met mei 2020 lopende vertelling is wederom fragmentarisch gerangschikt rond familieleden, hier de eeuwig ruziënde humanistische Sacha (16) en slim-cynische Robert (13) en hun gescheiden moeder Grace (de vader woont met zijn nieuwe jonge vlam in het buurhuis). Via hen ontmoeten we personages uit eerdere delen in eerdere zomers. Zo beleven we het verleden van de 104-jarige, uit Duitsland voor de nazi’s gevluchte Daniel Gluck in een Brits interneringskamp (tevens die van zijn zus Hannah). Hoofdthema’s zijn wederom taal (naast de prachtige dialogen etymologie en taalspelletjes), tijd (sprongen naar andere tijdvakken), humanisme (het lot van vluchtelingen) en kunst. Naast de altijd prominenten Shakespeare (hier The Winter's Tale) en Dickens (David …Lire la suite

Krijgt Sacha de hoofdrol in haar eigen leven?

Met 'Zomer' besluit Ali Smith haar virtuoze seizoenskwartet; een romancyclus geschreven op de huid van onze verwarde tijd.

Had u een beetje de zomer waar u op hoopte? Toch wel, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden? Op geen ander seizoen projecteren wij zo onze verlangens - naar tijd, naar zon, naar vrijheid.

In het deze zomer verschenen laatste deel van haar seizoenskwartet zet Ali Smith al die zomerse clichés op de helling, we konden ons er al op verheugen. Zomer verschijnt vier jaar na het eerste deel Herfst, dat vlak na het brexit-referendum in 2016 uitkwam. Winter (2017) en Lente (2019) volgden. Wat voor Smith begon als een experiment om ons verwarde heden direct te vangen, om bovenop het nieuws te schrijven, net als Charles Dickens dat in zijn tijd deed, groeide uit tot een romancyclus die de hele twintigste eeuw beslaat.

Prikkelend in tijdsprongen en parallellen, flitsend in taal: zo opent ieder deel met een heerlijk ritmische monoloog die de stemming van het moment peilt. ('Iedereen zei: en? Als in nou en?', klinkt het onverschillig op de eerste pagina in Zomer). Ongerij…Lire la suite

À propos de Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Ali Smith, née le 24 août 1962 à Inverness, est une écrivaine écossaise.

Biographie

Ali Smith naît une 1962 à Inverness de Ann et Donald Smith, tous deux membres de la classe ouvrière.

Elle étudie la littérature anglaise à l'Université d'Aberdeen de 1980 à 1985. Elle continue ensuite avec un doctorat sur le modernisme américain et irlandais au Newnham College de l'Université de Cambridge de 1985 à 1990. Durant ses études à Cambridge, elle commence à écrire des pièces de théâtre, et ne finira jamais son doctorat. Certaines de ces pièces sont jouées à l'Edinburgh Festival Fringe et aux Cambridge Footlights.

En 1990, elle quitte Cambridge pour Édimbourg, puis devient pendant deux ans professeure de littérature écossaise, anglaise et américaine à l'Université de Strathclyde. Elle quitte cependant ce poste en 1992 à cause de f…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions