Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De liefde van een goede vrouw : verhalen

Alice Munro (auteur), Pleuke Boyce (traducteur)

De liefde van een goede vrouw : verhalen

Dans la série:
Genre:
Verhalen over vrouwen die door ingrijpende gebeurtenissen het bijzondere ontdekken dat onder de oppervlakte van het schijnbaar gewone dagelijks leven ligt.
Contenu
De liefde van een goede vrouw
Cortes eiland
Slechts de maaier
De kinderen blijven
Stinkend rijk
Voor de ommezwaai
Sujet
Vrouwen
Titre
De liefde van een goede vrouw : verhalen
Auteur
Alice Munro
Traducteur
Pleuke Boyce
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The love of a good woman
Édition
2
Éditeur
Breda: World Editions, 2013 | Autres éditions
347 p. ; 15 cm
Note
Uitgegeven in samenwerking met De Geus Zakformaat
ISBN
9789462370111 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De negende bundel van een in Canada en Amerika geliefd en vaak bekroond schrijfster – ze wordt daar wel met Tsjechov vergeleken. Ze werd geboren in 1931 en een centraal thema in haar werk is de veranderende moraal, waarbij de jongste generatie niet altijd de meest vooruitstrevende is. Hoofdpersonen in deze acht verhalen-met-open-einde zijn vrouwen van uiteenlopende leeftijden, die hun relaties met ouders, vriendinnen, kinderen, baby’s of echtgenoten verkennen. Via een dramatische gebeurtenis als overspel of de ontdekking van een misdrijf komen ze tot dieper inzicht in zichzelf en anderen. De verhalen beslaan vaak tientallen jaren. De lezer moet met al die terugblikken soms wel erg goed opletten op ‘hints’ en er wordt ook veel gerefereerd aan andere boeken, kunst enz. De vertaling is over het algemeen adequaat en deze bundel, de eerste vertaalde sinds 1991, zal ook hier een ruim vrouwenpubliek aanspreken. De schrijfster kreeg onlangs de Nobelprijs voor literatuur 2013. Gebonden uitgave…Lire la suite

Wegloopster uit willekeur én noodzaak

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze keer een kort verhaal van Alice Munro uit 1998.

Alice Munro schreef verhalen die vrijwel allemaal als klassieke huwelijksromans beschouwd kunnen worden, al heeft zij er maar een pagina of dertig/veertig voor nodig om ze te vertellen.

Bijna achteloos beschrijft de Canadese Nobelprijswinnares de meest beslissende momenten in een vrouwenleven. Zoals in het prachtige verhaal 'De kinderen blijven' uit de bundel: De liefde van een goede vrouw.

Waarom zien we de plotselinge ommezwaai van de jonge moeder Pauline niet aankomen, maar komt het tegelijkertijd toch ook niet als een verrassing als ze opeens haar gezin achterlaat voor een motelavontuurtje?

In vierendertig pagina's beschrijft Munro de point-of-no-return in het leven van Pauline. Dertig jaar na dato schetst ze hoe de jonge vader en moeder - Brian en Pauline - met hun twee dochtertjes van vijf en één jaar, en de ouders van de man vakantie vieren aan de kust van Vancouvereiland. Er is een té bezorgde schoonmoeder die tot vervelens toe blij…Lire la suite

À propos de Alice Munro

CC BY-SA 2.5 - Image by Andreas Vartdal - Andreasv sur Wikipédia norvégien nynorsk

Alice Munro, née Alice Ann Laidlaw le 10 juillet 1931 à Wingham (Ontario, Canada), est une écrivaine canadienne de langue anglaise.

Elle écrit principalement des nouvelles, parfois liées entre elles et centrées autour de personnages féminins, dans l'Ontario ou la Colombie-Britannique des années 1940 à aujourd'hui. Favorite depuis plusieurs années au prix Nobel de littérature selon la critique littéraire, elle reçoit cette récompense le 10 octobre 2013 pour être « la souveraine de l’art de la nouvelle contemporaine », comme l'explique l'Académie suédoise.

Biographie

Alice Munro est née à Wingham, petite ville du comté de Huron, sur la rive sud-est du lac Huron en Ontario. Son père dirigeait u…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque