Livre
Néerlandais

Duivelsvlucht

Aline Sax (auteur)

Duivelsvlucht

Public cible:
12-14 ans et plus
Hasse is de eerste vrouw die zich mag aansluiten bij de Bokkenrijders, een bende die in het Vlaanderen van midden 18e eeuw de armen helpt.
Titre
Duivelsvlucht
Auteur
Aline Sax
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Clavis, 2002
202 p.
ISBN
90-448-0008-6

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het Vlaamse platteland in 1742. Hasse (17) woont al twee jaar alleen in een hutje buiten het dorp. Ze verloor al vroeg haar ouders; ze werd opgevoed door haar grootmoeder en ingewijd in de kennis van genezende kruiden. Als ze niet kan verhinderen dat de zwaar zieke griffiersvrouw sterft, wordt ze als heks vervolgd. Ze ontsnapt op het nippertje en vindt onderdak bij haar broer Diedrich, een chirurgijn in een nabij dorp. Door hem komt ze in contact met de bokkenrijders, in dit boek een soort van Robin-Hoodbende die de rijken berooft om de welvaart te herverdelen. Ze raakt betrokken bij de activiteiten van de bende en, bewogen door bewondering voor haar broer en verontwaardiging over de wrede en onrechtvaardige lokale overheid, wordt ze er zelfs lid van. Ze werkt mee aan een bevrijding uit de gevangenis en verscheidene overvallen, maar ze leert ook de zwarte kanten van het bendeleven kennen: de angst, het voortdurend op je hoede zijn, het onderduiken, de arrestatie en foltering en execut…Lire la suite
In het Vlaanderen van 1742 probeert een bende de vele armen te helpen. Ze noemen zich de Bokkenrijders en Hasse, de hoofdpersoon uit dit verhaal, is het eerste vrouwelijke lid. In eenentwintig duidelijk afgebakende hoofdstukken die alle met een gotische hoofdletter beginnen, wordt het verhaal lineair-chronologisch opgebouwd. Het vertelperspectief vanuit Hasse wordt regelmatig onderbroken door een algemeen perspectief dat soms iets uitleggerigs krijgt. Het proza is verzorgd. De karaktertekening van de hoofdpersonen is duidelijk zonder veel verrassingen. Toch weet de auteur spanning in het verhaal te brengen door de geheime acties van de bende. Vooral door de beschrijving van de details uit het dagelijks leven, komt de tijd overtuigend uit de verf, hoewel de martelscènes met wat meer implicieter taalgebruik ook wel effectief zouden zijn geweest. De actie voor een rechtvaardiger verdeling van goederen zal kinderen zeker aanspreken. Vanaf ca. 13 jaar.