Livre
Multilingue
Publicatie met het gedicht 'The Hill we climb' dat Amanda Gorman schreef en voordroeg bij de inauguratie van Joe Biden.
Titre
The hill we climb
Auteur
Amanda Gorman
Auteur de l'introduction
Oprah Winfrey
Traducteur
Zaire Krieger
Langue
Multilingue, Anglais, Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The hill we climb
Édition
Exclusieve tweetalige editie Engels-Nederlands
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
49 p.
ISBN
9789029094696 (hardback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De vertaling van het opzienbarende gedicht van Amanda Gorman (1998), dat zij voordroeg bij de inauguratie van president Biden. Daarin reflecteert zij over de idee van de V.S. als smeltkroes, tot nu toe onvoltooid. Er moet nog veel gebeuren, maar er is hoop. Zij deed dat in het idioom van 'spoken word', waarin metrum, ritme, taalgebruik en rijm (klassieke poetische middelen) centraal staan. Na wat controverse over de keuze van de vertaler is het gedicht nu vertaald door een Nederlandse spoken word artieste van kleur. In haar vertaling maakt ze eigenzinnige keuzes, goed te zien in deze tweetalige editie. Van het oorspronkelijke ritme gaat wel wat verloren, maar boodschap en betekenis blijven helder. Hardop lezen draagt bij aan de kracht van de tekst. Er zal veel belangstelling voor zijn, ook van jongeren. Belangwekkende vertaling van het inauguratiegedicht. Mooie, verzorgde uitgave met dezelfde titel als de oorspronkelijk Engelse uitgave*, met goed leesbare letter. Voor volwassenen en j…Lire la suite

De heuvel die een berg werd

Zaïre Krieger vindt fraaie oplossingen, en maakt soms meer omwegen dan nodig.

Hoe vaak ik het filmpje na 20 januari heb afgespeeld, zou ik niet meer weten. Wel dat me iedere keer dat ik keek, iets nieuws opviel. Hoe haar woorden zich als een ferm opgestoken vuist voegden in de Black Lives Matter-beweging, hoe het bijna-failliet van de Amerikaanse democratie de motor moest zijn geweest die de zinnen had laten stromen. Hoe haar sprookjesgele jas leek te staan voor 'the dawn', die met het aantreden van nieuwe president was aangebroken. En dat haar boodschap van hoop en verbinding ook gedragen werd door haar stem, door de stiltes die ze tussen de woorden liet vallen, door haar handgebaren, haar blik.

Het was de naam van Amanda Gorman die daags na de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van Amerika op ieders lippen lag. Spoken word had de wereld betoverd.

Sinds een ruime week is The Hill We Climb ook in het Nederlands verkrijgbaar. Dat die vertaling er niet zonder slag of stoot kwam - hoe haaks stond alle gekrakeel niet op Gormans 'we close…Lire la suite

À propos de Amanda Gorman

Amanda S. C. Gorman, née le 7 mars 1998 à Los Angeles, est une poète et militante américaine. Première récipiendaire du titre de Poète lauréat junior des États-Unis en 2017, elle récite son poème The Hill We Climb lors de la cérémonie d'investiture du président Joe Biden en 2021.

Biographie

Jeunesse et formation

Originaire de Californie, Amanda Gorman grandit à Los Angeles. Elle est élevée par sa mère Joan Wicks, enseignante, et a deux frères et sœurs,,. Sa sœur jumelle, Gabrielle Gorman, est elle aussi militante.

Amanda Gorman indique avoir grandi dans un environnement où l'accès à la télévision était limité.[réf. nécessaire]

Elle est affectée d'un trouble de la p…En lire plus sur Wikipedia