Livre
Néerlandais
Woordenboek uit de negentiende eeuw met alfabetisch gerangschikte, bijtend satirische en maatschappijkritische definities, gemaakt door de destijds beroemde Amerikaanse journalist en schrijver Ambrose Bierce (1842-1913).
Titre
Des duivels woordenboek / Ambrose Bierce ; uit diverse edities samengesteld, onverkort vertaald en alfabetisch toegelicht door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Auteur
Ambrose Bierce
Traducteur
Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
484 p.
ISBN
9789028282285 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 35 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De auteur van deze collectie alfabetisch gerangschikte, bijtend satirische en maatschappijkritische uitspraken was tijdens zijn leven (1842-1913/4) erg bekend als journalist, columnist en schrijver van griezel- en oorlogsverhalen (hij vocht zelf in de Amerikaanse Burgeroorlog). De vertalers zijn bekend door hun werk aan 'onvertaalbaar' Engels; zij hebben een prestatie verricht en hebben duidelijk plezier in hun werk gehad. Er is een 'inleiding' en verklarende noten voor een deel van de oorspronkelijke collectie, maar het geheel blijft voor de gemiddelde lezer ontoegankelijk, omdat de humor zeer eigentijds, dat wil zeggen negentiende-eeuws, is en de maatschappijkritiek slechts gedeeltelijk toepasbaar is op onze tijd. Dit is de eerste volledige Nederlandse uitgave van deze collectie en het is een knap geheel, maar alleen voor de liefhebber met achtergrondkennis – en die puzzelt misschien liever zelf aan het oorspronkelijke, ingewikkelde en zeer literaire Engels?

Duivels woordenboek vol cynische waarheden

Vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes stortten zich op de geestige omschrijvingen en verzen van Ambrose Bierce.

Wat is een cynicus? Volgens 'The Devil's Dictionary' van Ambrose Bierce is dat: "Een schoft die met zijn misvormde blik de dingen ziet zoals ze zijn." En dat is meteen ook een heel goede omschrijving van wat de Amerikaanse schrijver, die leefde van 1842 tot 1913, probeerde te doen in zijn satirisch-sarcastisch-cynische 'woordenboek', dat in 1911 verscheen.

Wat is vriendschap volgens Bierce? "Een scheepje met plaats voor twee bij goed weer, maar slechts voor één bij slecht weer."

'Liefde' heeft bij Bierce twee betekenissen. De eerste: "De dwaasheid een hoge dunk van iemand anders te hebben voordat je iets van jezelf weet." De tweede: "Een tijdelijke verstandverbijstering die te genezen is door het huwelijk of door de patiënt weg te houden van de invloeden waardoor hij de kwaal had opgelopen."

Wat is bewondering? "Onze hoffelijke erkenning van de gelijkenis van een ander met onszelf." Deugden worden door Bierce systematisch beschreven als mense…Lire la suite

À propos de Ambrose Bierce

Ambrose Gwinnett Bierce (né le 24 juin 1842 à Horse Cave Creek dans l'Ohio ; mort probablement en 1914, ou peut-être le 26 décembre 1913, dans la ville de Chihuahua au Mexique — où il a été vu pour la dernière fois) est un écrivain et journaliste américain.

Il est essentiellement connu comme l'auteur du Dictionnaire du Diable et de nouvelles d'humour noir relevant fréquemment du genre fantastique,

Parcours

Enfant de pionniers et d'origine modeste, il est autodidacte et exerce très tôt divers petits métiers ; il entre dans une école militaire mais n'y reste qu'un an.

Il est âgé de 19 ans lorsque la Guerre de Sécession éclate. Il s'engage dans le neuvième régiment de volontaires d'Indiana et devient officier dans le camp des Nordistes. Il est pro…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions