Livre
Néerlandais

De grote reis van kleine Emma

André Sollie (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Na een lange zomer gaat kleine Emma op zoek naar haar vriendje Bas. Hij is in de ban van de Sneeuwkoningin. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Vriendschap
Titre
De grote reis van kleine Emma / André Sollie ; met tek. van Kristien Aertssen
Auteur
André Sollie
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006 | Autres éditions
47 p. : ill.
Note
Naar De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen
ISBN
90-5838-215-X

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In het theaterseizoen 2001-2002 bewerkte André Sollie Hans Christian Andersens sprookje De Sneeuwkoningin tot een gelijknamig theaterstuk voor het Mechelse Figurentheater De Maan (het voormalige Mechelse Stadspoppentheater).

Blijkbaar bleven tekst en thema hangen. Sollie herwerkte de tekst tot een mooi boekje waarin poëtiek en symboliek ongekunsteld samengaan. In een eenvoudige subtiel dichtende taal vertelt hij over Bas en Emma. Twee vriendjes die alles samen doen. Ook samen naar de sneeuw kijken en fantaseren over de Sneeuwkoningin. Tot Bas 's avonds niet kan slapen; zijn slaapkamerraam opent en een grote sneeuwvlok uit de lucht plukt. Er blijkt een dametje in te wonen, ze begint te huilen (en te smelten) in zijn hand. Bas drinkt de tranen van de Sneeuwkoningin op en voelt onmiddellijk hoe de kilte beslag legt op zijn hart en de levenslust uit zijn ogen zuigt.

Bas wordt koud. Wil niet meer met Emma spelen noch naar de verhalen van grootmoeder luisteren. Hij word…Lire la suite
Sprookjesachtig verhaal dat gebaseerd is op het sprookje 'De sneeuwkoningin' van H.C. Andersen. Kleine Bas en kleine Emma zijn een zomer lang samen. Ze doen alles samen en lijken onafscheidelijk. Maar als de winter invalt, droomt Bas weg in sneeuw- en winterlandschappen, terwijl Emma alweer uitkijkt naar de nieuwe zomer. In een droom heeft Bas kennisgemaakt met een meisje van sneeuw en naar haar gaat hij op zoek. Emma mist haar vriendje en probeert hem terug te vinden. Daartoe moet ze veel landen doorkruisen en ontmoet ze veel andere mensen. Uiteindelijk slaagt ze erin Bas terug te vinden in het paleis van de Sneeuwkoningin. Met haar warme liefde weet Emma Bas' door sneeuw en ijs verkilde lichaam weer te ontdooien. Samen keren ze terug, maar blijken te zijn gegroeid. De tekst van dit poëtische verhaal is door figurentheater 'De maan' als toneelvoorstelling opgevoerd. Zorgvuldig uitgegeven kinderboek met karakteristieke, in grijstinten uitgevoerde illustraties. De korte hoofdstukken zi…Lire la suite

À propos de André Sollie

André Sollie, né le 7 juillet 1947 à Malines (Belgique), est un auteur et illustrateur belge d'expression flamande. Il est auteur de livres et de recueils de poésie pour enfants et jeunes.

Biographie

En 2001 paraît l'album (nl) Wachten op matroos, sur des illustrations de Ingrid Godon. Il obtient plusieurs prix en Belgique et aux Pays-Bas, dont le prix Vlag en Wimple, le Gouden Griffel, le Boekenpauw (nl), et le Boekenwelp. L'ouvrage paraît en français aux éditions Être en 2003, co-traduit par son créateur Christian Bruel, sous le titre Attendre un matelot.

Les mêmes éditions françaises publient leur ouvrage suivant De bus naar Hawaii sous le titre français Un bus pour H…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions