Livre
Néerlandais

Dubbel Doortje

André Sollie (auteur)

Dubbel Doortje

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De kleine Doortje ligt in bed en ontdekt dat ze veel delen van haar lichaam dubbel heeft, maar lang niet allemaal. Prentenboek met kleurrijke, fantasievolle illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Dubbel Doortje
Auteur
André Sollie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022 | Autres éditions
[36] p. : ill.
ISBN
9789045128047 (hardback)
Placing suggestion
Lichaam (ZIZO)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dubbel Doortje

Dubbel Doortje van André Sollie is een boek dat meteen in het oog springt. Dit is toe te schrijven aan de heldere kleuren die Sollie bijzonder mooi laat contrasteren met het nadrukkelijk aanwezige zwart. Het verhaal begint met twee simpele woorden: ,,Lampje aan, met daarnaast een prent van een nachtlampje in de vorm van een maansikkel. De combinatie van woord en beeld heeft iets betoverends.

Dan komt Dubbel Doortje in beeld: in het licht van de maansikkel wordt ze zich bewust van haar twee ogen. Die willen dichtvallen, maar in het hoofd van Doortje is er nog van alles in beweging.

Doortje ontdekt dat ze bijna alles in tweevoud heeft, en vindt zichzelf ,,een wonderkind! Ik ben zó goed. Vanbinnen en vanbuiten. De tekeningen laten je binnenkijken in Doortjes fantasie: met twee benen kan ze de wereld verkennen en dankzij de soepelheid van haar twee enkels zou ze dat zelfs dansend kunnen doen: ,,Ik zei het al, het is een wonder dat ik simpelweg besta.

Bovendien hebben een aa…Lire la suite

Doortje ligt in bed en kan niet slapen. Ze ontdekt dat ze van veel lichaamsdelen er twee heeft: twee armen, twee ellebogen, twee ogen, twee handen, enz. Pas als ze de twee gaten in haar neus ‘ontdekt’, komt ze er ook achter dat ze maar één neus heeft. En niet alleen één neus, maar ook één mond, één hals en één achterwerk. Al mijmerend over de dubbele en enkele lichaamsdelen, valt Doortje in slaap. Dit prentenboek is qua thema geschikt voor jonge kinderen. De insteek die de schrijver heeft gekozen zal echter niet door elke (groot)ouder en/of opvoeder gewaardeerd worden. Dat Doortje een buik heeft met een naveltje is algemeen geaccepteerd; de volgende zinnen daarentegen niet: "Mijn keel is maar één gat. Mijn navel maar één putje. Ik zwijg over mijn kutje. Ik had er liever twee gehad." Dit prentenboek heeft prachtige illustraties. Kleurrijk, fantasievol, bijzonder, volledig een eigen verhaal vertellend dat niet in de woorden terug te vinden is. De platen beslaan een hele pagina waarop oo…Lire la suite

À propos de André Sollie

André Sollie, né le 7 juillet 1947 à Malines (Belgique), est un auteur et illustrateur belge d'expression flamande. Il est auteur de livres et de recueils de poésie pour enfants et jeunes.

Biographie

En 2001 paraît l'album (nl) Wachten op matroos, sur des illustrations de Ingrid Godon. Il obtient plusieurs prix en Belgique et aux Pays-Bas, dont le prix Vlag en Wimple, le Gouden Griffel, le Boekenpauw (nl), et le Boekenwelp. L'ouvrage paraît en français aux éditions Être en 2003, co-traduit par son créateur Christian Bruel, sous le titre Attendre un matelot.

Les mêmes éditions françaises publient leur ouvrage suivant De bus naar Hawaii sous le …En lire plus sur Wikipedia