Een raadsel voor Roosje

Een raadsel voor Roosje
Plusieurs formats:
Commentaires
Een raadsel voor Roosje
Een raadsel voor Roosje (9+) is helemaal een André Sollieboek. Het is een gevoelig verhaal over doodgaan en verweesd achterblijven, met prachtige, artistieke tekeningen en schilderijtjes en met versjes erbovenop. De schrijver/dichter/illustrator speelde al zijn troeven uit. Het boek zit slim in elkaar en vraagt ook behoorlijk wat slimmigheid van de jonge lezer, ook wegens de soms mysterieuze gedichten.
Op de openingspagina word je meteen geconfronteerd met het probleem waarmee Roosje worstelt: een onafgewerkte kindertekening in kleurpotlood die een half meisjeshoofd voorstelt met rare, kriebelige haren, één oog en een lijf van niks. "Een portret van Pia, het lukt haar nooit." En haar "weer levend" tekenen kan al helemaal niet. Bladzijden en tien tekeningen lang maak je het moeizame scheppings- en verwerkingsproces mee. Roosjes oudere zusje Pia is een jaar eerder doodgegaan, zo blijkt. Het schrift met versjes dat ze Roosje voor haar tiende verjaardag gaf, wordt de rode draad d…Lire la suite
Dubbel portretje
Wat niet gezegd wordt,
is minstens zo belangrijk als
wat geschreven staat
André Sollie is een artistieke duizendpoot: hij begon zijn carrière in de jaren zeventig als illustrator, en heeft zich sindsdien laten opmerken als dichter, auteur van adolescentenliteratuur, prentenboeken en columns. Tot nu toe waren zijn grootste successen Wachten op Matroos , waarvan hij de tekst en Ingrid Godon de illustraties verzorgde' en Dubbel Doortje . Wachten op Matroos is uitgegroeid tot een klassieker, werd bekroond met een Gouden Griffel, maar is om een onverklaarbare reden niet langer in druk. Met Een raadsel voor Roosje heeft André Sollie de klasse van dit meesterwerk geëvenaard.
In de beste prentenboeken ontstaat er een dialoog tussen de illustraties en de tekst: de woorden en de beelden kunnen elkaar aanvullen, versterken, nuanceren, zelfs tegenspreken. In weinig prentenboeken hebben de illustraties zo'n belangrijke draagkracht voor het verhaal als in Een raadsel voo…Lire la suite
Een raadsel voor Roosje
Door het maken van tekeningen probeert Roosje de dood van haar zus Pia te verwerken. Ze wil zo graag een portret van haar maken, maar het lukt haar niet. Roosje begint te bladeren in een schrift dat ze van Pia gekregen heeft voor haar tiende verjaardag. Uit de losse versjes kan Roosjes niets opmaken. Tot ze haar gezichtspunt verandert en zich ten volle inleeft in haar zusje. Ineens blijken de versjes veel meer dan losse woorden. Op een erg tedere manier krijgt Sollie het verdriet van een kind als het ware op papier. Eenvoudig, maar poëtisch, met elk woord zo geschreven dat het op zijn plaats valt. Geïllustreerd alsof het hoofdpersonage eigenhandig voor de illustraties heeft gezorgd. Enige minpuntje (als je dat zo kunt noemen): wat het verhaal betreft, blijf je als lezer wat op je honger zitten. Maar soms is een verhaal dat je verder afmaakt in je hoofd zeker zoveel waard als datgene wat geschreven staat.