Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een raadsel voor Roosje

André Sollie (auteur)

Een raadsel voor Roosje

Public cible:
9-11 ans et plus
Na de dood van haar grote zus mist Roosje haar heel erg. Ze maakt tekeningen van Pia om zich haar goed te kunnen herinneren en leest gedichtjes die zij op haar tiende van Pia cadeau kreeg. Kan ze het raadsel van Pia's opdracht aan haar ontcijferen? Prentenboek met veelzeggende portretten in kleur en in zwart-wit. Vanaf ca. 7 jaar.
Titre
Een raadsel voor Roosje
Auteur
André Sollie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2008 | Autres éditions
47 p. : ill.
ISBN
9789045105574

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een raadsel voor Roosje

Een raadsel voor Roosje (9+) is helemaal een André Sollieboek. Het is een gevoelig verhaal over doodgaan en verweesd achterblijven, met prachtige, artistieke tekeningen en schilderijtjes en met versjes erbovenop. De schrijver/dichter/illustrator speelde al zijn troeven uit. Het boek zit slim in elkaar en vraagt ook behoorlijk wat slimmigheid van de jonge lezer, ook wegens de soms mysterieuze gedichten.

Op de openingspagina word je meteen geconfronteerd met het probleem waarmee Roosje worstelt: een onafgewerkte kindertekening in kleurpotlood die een half meisjeshoofd voorstelt met rare, kriebelige haren, één oog en een lijf van niks. "Een portret van Pia, het lukt haar nooit." En haar "weer levend" tekenen kan al helemaal niet. Bladzijden en tien tekeningen lang maak je het moeizame scheppings- en verwerkingsproces mee. Roosjes oudere zusje Pia is een jaar eerder doodgegaan, zo blijkt. Het schrift met versjes dat ze Roosje voor haar tiende verjaardag gaf, wordt de rode draad d…Lire la suite

Dubbel portretje

Een meisje probeert een portret te tekenen van haar dode zusje. Met dat uitgangspunt maakte André Sollie een prentenboek waarin beeld en tekst wonderbaarlijk samengaan.

Wat niet gezegd wordt,
is minstens zo belangrijk als
wat geschreven staat

André Sollie is een artistieke duizendpoot: hij begon zijn carrière in de jaren zeventig als illustrator, en heeft zich sindsdien laten opmerken als dichter, auteur van adolescentenliteratuur, prentenboeken en columns. Tot nu toe waren zijn grootste successen Wachten op Matroos , waarvan hij de tekst en Ingrid Godon de illustraties verzorgde' en Dubbel Doortje . Wachten op Matroos is uitgegroeid tot een klassieker, werd bekroond met een Gouden Griffel, maar is om een onverklaarbare reden niet langer in druk. Met Een raadsel voor Roosje heeft André Sollie de klasse van dit meesterwerk geëvenaard.
In de beste prentenboeken ontstaat er een dialoog tussen de illustraties en de tekst: de woorden en de beelden kunnen elkaar aanvullen, versterken, nuanceren, zelfs tegenspreken. In weinig prentenboeken hebben de illustraties zo'n belangrijke draagkracht voor het verhaal als in Een raadsel voo…Lire la suite

Roosje mist haar veel te vroeg gestorven grote zus Pia erg. Ze probeert haar zus te tekenen en gebruikt allerlei technieken, maar het wil niet lukken om haar zus goed op papier te zetten. Toen Roosje tien jaar werd, kreeg zij van Pia een schrift met daarin tien versjes. Kort daarna stierf haar zus en heeft ze er nooit meer ingekeken. Nu leest ze de gedichten opnieuw en ook de raadachtige opdracht voor in het schriftje. “Een uit een. Tien uit tien. Roosje zal het zien. Een raadsel voor Roosje. Van je grote zus, Pia”. Roosje weet het raadsel te ontrafelen en daardoor hoe zij zich haar zus moet herinneren. Schitterend geschreven boek over de verwerking van de dood van een geliefd iemand. Het verhaal in woord en beeld is heel goed gestructureerd met een goed volgehouden spanningsboog, waarbij de prachtige portretten die Roosje maakt naadloos aansluiten bij de tekst (en allerlei illustratietechnieken de revue passeren). De emoties van Roosje worden zeer invoelbaar uitgewerkt. De zoektocht …Lire la suite

Een raadsel voor Roosje

Door het maken van tekeningen probeert Roosje de dood van haar zus Pia te verwerken. Ze wil zo graag een portret van haar maken, maar het lukt haar niet. Roosje begint te bladeren in een schrift dat ze van Pia gekregen heeft voor haar tiende verjaardag. Uit de losse versjes kan Roosjes niets opmaken. Tot ze haar gezichtspunt verandert en zich ten volle inleeft in haar zusje. Ineens blijken de versjes veel meer dan losse woorden. Op een erg tedere manier krijgt Sollie het verdriet van een kind als het ware op papier. Eenvoudig, maar poëtisch, met elk woord zo geschreven dat het op zijn plaats valt. Geïllustreerd alsof het hoofdpersonage eigenhandig voor de illustraties heeft gezorgd. Enige minpuntje (als je dat zo kunt noemen): wat het verhaal betreft, blijf je als lezer wat op je honger zitten. Maar soms is een verhaal dat je verder afmaakt in je hoofd zeker zoveel waard als datgene wat geschreven staat.


À propos de André Sollie

André Sollie, né le 7 juillet 1947 à Malines (Belgique), est un auteur et illustrateur belge d'expression flamande. Il est auteur de livres et de recueils de poésie pour enfants et jeunes.

Biographie

En 2001 paraît l'album (nl) Wachten op matroos, sur des illustrations de Ingrid Godon. Il obtient plusieurs prix en Belgique et aux Pays-Bas, dont le prix Vlag en Wimple, le Gouden Griffel, le Boekenpauw (nl), et le Boekenwelp. L'ouvrage paraît en français aux éditions Être en 2003, co-traduit par son créateur Christian Bruel, sous le titre Attendre un matelot.

Les mêmes éditions françaises publient leur ouvrage suivant De bus naar Hawaii sous le …En lire plus sur Wikipedia