Livre
Néerlandais

Wachten op Matroos

André Sollie (auteur), Ingrid Godon (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Vuurtorenwachter Tijs is heel blij als Matroos, op wie hij al heel lang wacht, op zijn verjaardag komt opdagen om met hem de wereld rond te varen. Prentenboek met expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Vriendschap
Titre
Wachten op Matroos
Auteur
André Sollie
Dessinateur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2015 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789045118864 (hardback)
Placing suggestion
Vriendschap (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Van de vuurtoren en de matroos

Vlaams jeugdboek blijkt in Engelse vertaling plots homoboek

Is Wachten op Matroos, het veelvuldig bekroonde jeugdboek van Ingrid Godon en André Sollie, een ode aan de herenliefde? De Engelse pers vindt van wel. Hello, Sailor, de net verschenen vertaling van het boek zorgt in Engeland zelfs voor een bescheiden controverse. Over homoseksualiteit wordt er met kinderen immers liever niet gepraat.

Brussel

Eigen berichtgeving

'Picturebook for children has a gay theme.' Het is de kop boven een wat hetzerig stukje in de Britse krant The Guardian. Het prentenboek in kwestie heet Hello, Sailor, het is de Engelse vertaling van een boek van de Vlaamse auteurs Godon en Sollie dat volgens de krant duidelijk over de herenliefde gaat. De collega's van The Independent zagen het overigens niet anders. Het hoofdpersonage Tijs, de of een vriend van de matroos, is volgens de krant niet toevallig een vuurtorenwachter. "Het feit dat de twee mannen samen de nacht doorbrengen in een…Lire la suite

Van de vuurtoren en de matroos

Vlaams jeugdboek blijkt in Engelse vertaling plots homoboek.

Is Wachten op Matroos, het veelvuldig bekroonde jeugdboek van Ingrid Godon en André Sollie, een ode aan de herenliefde? De Engelse pers vindt van wel. Hello, Sailor, de net verschenen vertaling van het boek zorgt in Engeland zelfs voor een bescheiden controverse. Over homoseksualiteit wordt er met kinderen immers liever niet gepraat.

'Picturebook for children has a gay theme.' Het is de kop boven een wat hetzerig stukje in de Britse krant The Guardian. Het prentenboek in kwestie heet Hello, Sailor, het is de Engelse vertaling van een boek van de Vlaamse auteurs Godon en Sollie dat volgens de krant duidelijk over de herenliefde gaat. De collega's van The Independent zagen het overigens niet anders. Het hoofdpersonage Tijs, de of een vriend van de matroos, is volgens de krant niet toevallig een vuurtorenwachter. "Het feit dat de twee mannen samen de nacht doorbrengen in een gigantische 100 voet hoge penis", schrijf…Lire la suite

Vlaams prentenboek veroorzaakt rel in Engeland

BRUSSEL -- Het Vlaamse prentenboek Wachten op matroos wordt controversieel ontvangen in Groot-Brittannië. Het boek van Ingrid Godon en André Sollie is bestemd voor kinderen vanaf vijf jaar, maar volgens de Britse kranten schuilt er een homothema in.

Toen Querido het vorig jaar bij ons uitbracht, werd het bekroond met de Gouden Griffel, de Boekenpauw en de Boekenwelp. Ook in Duitsland bleek de publieke opinie er geen moeite mee te hebben. Ingrid Godon bedacht het verhaal, tekende de illustraties, en vroeg André Sollie om alles uit te schrijven. Het verhaal gaat over de zeetorenwachter Tijs, die op de uitkijk staat tot zijn vriend matroos hem ophaalt voor een wereldreis. Zijn buren proberen hem tot realisme aan te manen. Toch wordt zijn wachten beloond.

Godon: ,,In wezen is dit een verhaal over verlangen, over vertrouwen en geduld. Het gaat over een vriendschap tussen twee mannen. De redacteurs van Querido merkten al op dat er een onderstroom van een homoverhaal in zat,…Lire la suite

Wachten op Matroos

Een zeldzaam goed uitgebalanceerd prentenboek is Wachten op Matroos van Ingrid Godon met een tekst van André Sollie. Godon werkt met pastel en olieverf op karton en geeft de contouren aan met een gepenseelde inktlijn. Zo ontstaan krachtige, expressieve figuren, hun hele lichaamshouding drukt emotie uit. Tijs, de hoofdfiguur, is vuurtorenwachter en mist zijn vriend Matroos. De compositie wordt uitermate spannend, doordat Godon in- en uitzoomt en van kikvors- naar vogelperspectief verspringt, op die manier wordt het statische van de vuurtoren doorbroken. Het lijkt alsof de vuurtoren doelbewust weer op koers brengt wat verloren is, en iedereen die ooit afscheid nam, weer veilig thuis zal brengen.

In het verhaal is geen kind te bespeuren, maar waar jonge lezers zich - in tegenstelling tot vele volwassenen misschien - met gemak in kunnen terugvinden, is het vertrouwen dat Tijs aan de dag legt. Hij vertrouwt er blindelings op dat Matroos zoals beloofd zal terugkeren. Zijn vertrouwen …Lire la suite

Kinderen wachten op ,,matroos''

Al zo'n twintig jaar illustreert de Lierse Ingrid Godon kinderboeken. Het succes van haar werk stijgt alsmaar. Onder meer de figuurtjes Nellie en Cezar die in tijdschriften en boeken te zien zijn, raken ontzettend populair. Binnenkort verschijnen zij wellicht op posters en misschien in de film. Over enkele weken rolt Ingrids eerste eigen boek ,,Wachten op matroos'' van de persen. André Sollie is scenarist.

LIER

,,Van kleinsaf tekende ik en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Het werd een tweede natuur. In de Lierse kunsthumaniora moedigde mijn leraar Rik Van den Brande mij aan. Na mijn school ben ik gaan rondbelleen naar uitgevers om te mogen illustreren. Mijn eerste werkjes waren illustraties voor boekjes wiskunde en Frans bij uitgeverij Plantijn uit Deurne.'', zegt Ingrid Godon.

Doorbraak

,,Dan kwam het tijdschrift Dopido van De Goede Pers. Verder werkte ik ook voor Zonnekind en Zonnestrand. Ondertussen maakte ik gelegenheidstekeningen zoals voor communieprentjes. Met onder meer de figuurtjes Nellie en Cezar kreeg ik bekendheid in het buitenland. Van beide ontwierp ik ondertussen poppen. Vanaf september komen ze op de markt komen. Een Chinese firma maakt ze.'', gaat de illustratrice verder.

,,Vijf jaar geleden kwam de internationale doorbraak. Nu komt het eerste Engelstalige boek met mijn illustraties ,,Boo Hoo Baby?''op de grootste kinderboekenbeurs ter we…Lire la suite

De vuurtorenwachter Tijs kijkt uit over het water. Hij wacht op zijn vriend Matroos, met wie hij de wereld wil rondvaren. Op zijn verjaardag krijgt Tijs bezoek en is er feest. Het geluk van Tijs kan niet op wanneer 's avonds laat Matroos komt. Ze smeden plannen en trekken samen op reis. Van nu af wachten Tijs’ trouwe vrienden, buurvrouw Roos en de postbode Felix, elke dag op zijn terugkomst. Dit verhaal geeft op een suggestieve manier weer hoe mensen geduldig wachten op iemand die hen dierbaar is. De tekst geeft scherp en accuraat de gebeurtenissen en emoties weer, maar laat ook ruimte voor fantasie. De sfeervolle schilderingen over één of twee bladzijden prikkelen de verbeelding. Op grof papier waarin de vezels nog zichtbaar zijn schilderde de illustratrice haar verhaal in strakke lijnen. Door het wisselend perspectief en de doordachte compositie zijn de platen gevarieerd. Het contrast tussen de scènes overdag en 's nachts is sfeervol. De personages, allemaal volwassenen, zijn expres…Lire la suite

Wachten op Matroos

Tijs is vuurtorenwachter. Hoog in zijn vuurtoren staat hij op wacht, hij wacht op Matroos. Samen met Matroos zou hij de wereld rondvaren. Roos en Felix geloven al lang niet meer in de komst van Matroos. Tussen het wachten door viert Tijs zijn verjaardag. Een feest met als kers op de taart, in het midden van de nacht: de terugkomst van Matroos. Nog die morgen vertrekken Tijs en Matroos met hun boot. Voor Felix en Roos rest er nog één ding: wachten op ... Tijs.

Een mooi prentenboek over wachten, dromen en hopen. Wachten op iemand die je heel dierbaar is, iemand heel erg missen ... Het is een gevoel dat voor iedereen herkenbaar is. André Sollie weet het prachtig te verwoorden en de sfeervolle illustraties doen de rest. Dit boek werd niet voor niets meerdere malen bekroond (Gouden Griffel, Boekenpauw, Boekenwelp en Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2001).


À propos de André Sollie

André Sollie, né le 7 juillet 1947 à Malines (Belgique), est un auteur et illustrateur belge d'expression flamande. Il est auteur de livres et de recueils de poésie pour enfants et jeunes.

Biographie

En 2001 paraît l'album (nl) Wachten op matroos, sur des illustrations de Ingrid Godon. Il obtient plusieurs prix en Belgique et aux Pays-Bas, dont le prix Vlag en Wimple, le Gouden Griffel, le Boekenpauw (nl), et le Boekenwelp. L'ouvrage paraît en français aux éditions Être en 2003, co-traduit par son créateur Christian Bruel, sous le titre Attendre un matelot.

Les mêmes éditions françaises publient leur ouvrage suivant De bus naar Hawaii sous le …En lire plus sur Wikipedia