Livre
Néerlandais

De geur van de nacht

Andrea Camilleri (auteur)

De geur van de nacht

Dans la série:
Genre:
Commissaris Montalbano wordt geconfronteerd met de verdwijning van een aimabele beleggingsadviseur.
Titre
De geur van de nacht
Auteur
Andrea Camilleri
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
L'odore della notte
Éditeur
Amsterdam: Serena Libri, 2003
225 p.
ISBN
90-76270-21-X 9789076270210 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 43 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na De stem van de viool en De smaak van water is er een nieuwe Camilleri met een 'zintuigelijke' titel: De geur van de nacht. "Zei u de geur van de nacht? Ja. Naar gelang het tijdstip verandert de nacht van geur". De nacht kan slecht ruiken, naar rottend fruit, naar bederf, maar als het goed met je gaat, heeft de nacht de geur van jong gras, van citronella.

Ook in deze detectiveroman van Camilleri doorkruisen de twee niveaus, de whodunit en het privéleven van Montalbano, elkaar voortdurend. Het verhaal begint met het bedrog van een zekere Gargano, een oplichter, die gewone mensen geld afzet om het zogezegd te beleggen in winstgevende ondernemingen. De spectaculaire winsten voor de eerste klanten betaalt hij echter met het geld dat hij van de volgende klanten ontvangt. We hebben het allemaal ook in België gezien. Op een bepaalde dag is Gargano echter met de noorderzon verdwenen. Wat is het verband met zijn hoofdboekhouder, Giacomo Pellegrino, die later vermo…Lire la suite
Commissaris Montalbano uit het (niet-bestaande) Siciliaanse plaatsje Vigàta - we kennen ze allebei uit eerder werk van de Italiaanse schrijver Andrea Camilleri - wordt geconfronteerd met de zaak van beleggingsadviseur Emanuele Gargano. Hij is (met veel geld) spoorloos verdwenen. Onderzoek levert het volgende op: Gargano blijkt homoseksueel en verliefd op een van zijn medewerkers; de laatste wordt, vermoord, gevonden. Een andere werknemer, een 'oude vrijster', is op haar beurt hopeloos verliefd op Gargano. Een aardig verhaal, niet buitengewoon. De humor en ironie van commissaris Montalbano zijn de krenten in de pap. Kleine druk.

À propos de Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Image by [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Camilleri, né le 6 septembre 1925 à Porto Empedocle (la Vigàta de ses romans) et mort le 17 juillet 2019 à Rome, est un metteur en scène et un écrivain italien.

Sa renommée est internationale grâce à, notamment, ses romans mettant en scène le commissaire Montalbano. Auteur de plus de cent ouvrages littéraires, il est traduit en trente langues et ses livres se sont vendus à vingt-six millions d'exemplaires rien qu'en Italie. Il est entré dans la collection des « I Meridiani », la « Pléiade » italienne.

Biographie

Fils unique dans une famille de la haute bourgeoisie, mais désargentée, Andrea Camilleri poursuit ses études à Palerme où il fréquente la bohème. Il commence alors sa carrière d'écrivain par des nouvelles et des articles…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions