Livre
Néerlandais

Net van bescherming

Andrea Camilleri (auteur), Willy Hemelrijk (traducteur)
Salvo Montalbano, politiecommissaris te Vigàta op Sicilië, komt via een film op het spoor van een oude, onopgeloste misdaad.
Titre
Net van bescherming
Auteur
Andrea Camilleri
Traducteur
Willy Hemelrijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La rete di protezione
Éditeur
Amsterdam: Serena Libri, © 2018
292 p.
ISBN
9789076270517 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Prettig getob van Siciliaanse supercommissaris

Hoewel Andrea Camilleri met zijn 93 jaar niet meer tot de jongsten behoort, blijft hij met een bewonderenswaardig enthousiasme aan zijn oeuvre werken. Inmiddels ziet de Siciliaanse maestro zo slecht dat hij niet meer kan tikken maar zijn teksten moet dicteren. Net van bescherming is het 25ste deel met commissaris Salvo Montalbano, dat net als de voorgaande delen meteen naar de eerste plaats in de Italiaanse bestsellerlijsten schoot.

Dit keer moet Montalbano twéé zaken zien te ontrafelen, een soort cold case van ruim een halve eeuw geleden, en een schietpartij door twee gemaskerde mannen op een school. Wat het onderzoek er niet eenvoudiger op maakt, is dat een Italiaans-Zweedse filmploeg bezit heeft genomen van Vigàta; de aanwezigheid van aantrekkelijke blondines leidt bij de plaatselijke bevolking tot consternatie.

Montalbano heeft de status van nationaal cultuurgoed. Zijn milde chagrijn, zijn voorliefde voor lekker eten en zijn bepaald niet rimpelloze relatie met Livia zijn minstens even belangrijk als de misdaadplot. Tijdens het lezen van Net van bescherming schuif je niet naar het puntje van je stoel vanwege de spanning door die schietpartij. Voor wie de reeks nog niet kent, wekt de aanduiding 'Italiaanse thriller' verkeerde verwachtingen.

Maar Camilleri weet de lezer elke keer weer in te pakken met het getob van Montalbano, die dankzij de culinaire hoogstandjes van zijn h…Lire la suite

Net van bescherming

Eerste zin. De wekker begon akelig te rinkelen.

De Siciliaanse commissaris Salvo Montalbano krijgt een vreemd verzoek: ene Ernesto Sabatello bezorgt hem zes Super 8-filmpjes die zijn vader heeft gemaakt. Ze dateren van 1958 tot 1963, telkens op dezelfde dag en hetzelfde uur gemaakt en telkens tonen ze dezelfde muur. Sabatello’s vader had een hechte band met zijn tweelingbroer en misschien hebben de filmpjes met diens zelfmoord te maken. Intussen draait een Zweeds-Italiaanse crew in Montalbano’s stadje een fiftiesfilm. Een van de actrices valt natuurlijk voor de charmes van Mimi, Montalbano’s viriele adjunct. Kleine hoofdbrekens, tot twee gemaskerde mannen schietend de klas van Mimi’s zoon binnenvallen.

Montalbano wordt opvliegender met de jaren. Hij slaagt er maar niet in zich te settelen met zijn vriendin Livia, denkt altijd eerst aan zijn buik en pas dan aan politiezaken en hij durft te liegen dat het zwart ziet. Kortom: een man van vlees en bloed wiens geweten ‘ergens tussen zijn maag en z…Lire la suite

Hoewel de officiële literaire wereld neerkijkt op de ‘gialli’ (detectiveromans) van Andrea Camilleri (1925), staat hij vaak nummer één in de verkoopcijfers. De centrale figuur in zijn romans is Salvo Montalbano. Hij is politiecommissaris te Vigàta op Sicilië. Vigàta is een rustig stadje, maar de komst van een Zweedse filmploeg zet de boel op stelten. De Zweden zijn op zoek naar oude films uit de jaren 1958–1963. De ingenieur Sabatello vindt een aantal filmrollen, waarin jaar na jaar, steeds op 27 maart, een eenvoudige muur gefilmd wordt. Montalbano komt via deze film op het spoor van een oude, onopgeloste misdaad. De school wordt opgeschrikt door wat op het eerste gezicht een terreurdaad lijkt. Gewapende mannen dringen de school binnen, bedreigen de leerlingen en lopen vervolgens al schietend weg. Maar Montalbano gelooft niet in terreur. Hij dompelt zich onder in de wereld van de sociale media en slaagt erin alle vreemde gebeurtenissen van het boek met elkaar in verband te brengen. Ve…Lire la suite

À propos de Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Image by [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Camilleri, né le 6 septembre 1925 à Porto Empedocle (la Vigàta de ses romans) et mort le 17 juillet 2019 à Rome, est un metteur en scène et un écrivain italien.

Sa renommée est internationale grâce à, notamment, ses romans mettant en scène le commissaire Montalbano. Auteur de plus de cent ouvrages littéraires, il est traduit en trente langues et ses livres se sont vendus à vingt-six millions d'exemplaires rien qu'en Italie. Il est entré dans la collection des « I Meridiani », la « Pléiade » italienne.

Biographie

Fils unique dans une famille de la haute bourgeoisie, mais désargentée, Andrea Camilleri poursuit ses études à Palerme où il fréquente la bohème. Il commence alors sa carrière d'écrivain par des nouvelles et des articles…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions