Mirko zwerft rond met Leon, een zachtaardige man die zijn eigen kracht niet kent, en denkt terug aan zijn jeugd en zijn liefde voor Leons moeder Danica.
Titre
Beest
Auteur
Ane Riel 1971-
Traducteur
Kor De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Baest
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2020
428 p.
ISBN
9789044644326 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wat de kraai te horen kreeg

Beest van Ane Riel is een thriller waarin iedereen worstelt met de liefde.

De Deense Ane Riel brak vorig jaar door met Hars, een sinister drama over een meisje en haar disfunctionele familie. De opvolger Beest is even benauwend en speelt zich net als Hars af op een plaats die links van de werkelijkheid ligt. Het openingshoofdstuk zou een rip-off kunnen zijn van Of mice and men, de klassieke novelle van John Steinbeck over George en de zwakzinnige Lennie, die als landarbeiders de Depressie proberen te overleven. In Beest heten de hobo's Mirko en Leon alias Dodo.

De massieve Dodo bekent meteen dat hij het meisje alleen maar wilde aaien, maar er niet tegen kon dat ze begon te gillen. Net zoals hij elke muis zo graag wil aaien maar ze steeds met brute kracht doodknijpt. Dodo doet zijn verhaal tegen een kraai die in een boom zit en vooral interesse heeft in het medaillon dat Dodo in zijn hand houdt.

Daarna gaat Riel terug in de tijd en vertelt ze hoe Dodo's moeder Danica zwanger werd. Zij woont in de boerderij naast die van Mirko's ouders, die me…Lire la suite

Mirko zwerft rond met Leon, een zachtaardige, simpele jongeman. De roman opent net zoals Steinbecks roman ‘Of mice and men’ en is hier qua vertelling ook schatplichtig aan. De auteur schrijft in het naschrift dat ze hier bewust voor heeft gekozen. Mirko kent Leon al van jongs af aan. Hij was jarenlang smoorverliefd op diens moeder Danica, een mooie vrouw die haar eigen boerderij bestierde. Als ze trouwt met Karl, is Mirko radeloos. Hij vertrekt naar Amerika, maar kan Danica niet vergeten. Als hij na jaren terugkeert, ziet Danica tot zijn grote vreugde dat hij volwassen is geworden. Na een aantal spannende gebeurtenissen besluit Mirko met Leon het land door te trekken. Hij is als een vader voor de jongen, die volkomen op hem vertrouwt. Maar Leon kent zijn krachten niet en doodt dieren terwijl hij ze alleen maar wil strelen. Dat dit niet goed zal aflopen, is meteen al duidelijk. De Deense auteur (1971) debuteerde met de thriller ‘Hars’ en won daarmee verschillende Scandinavische literai…Lire la suite

À propos de Ane Riel

Ane Riel, née le 25 septembre 1971 à Aarhus, au Danemark, est une femme de lettres danoise, auteure de roman à suspense et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Fille d'un père avocat et d'une mère qui écrit et illustre des livres pour enfants, elle amorce en 1991 des études supérieures en histoire de l'art à l'université d'Aarhus, mais abandonne avant l'obtention d'un diplôme.

En 1996, elle déménage à Copenhague avec l'ambition d'étudier l'illustration, mais elle ne donne pas suite à ce projet. Entre-temps, en 1995, elle publie Ind i maleriet (1995), un manuel scolaire sur l'art, suivi d'autres ouvrages similaires sur l'architecture, puis de textes de littérature d'enfance et de jeunesse, dont certains sont illustrés par sa mère.

Elle se lance dans le roman policier en 2013 avec Slagteren i Lisel…En lire plus sur Wikipedia