Een 6-jarig Deens meisje groeit op een gei͏̈soleerde boerderij op in een disfunctionele familie.
Titre
Hars
Auteur
Ane Riel 1971-
Traducteur
Kor De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Harpiks
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2021 | Autres éditions
272 p.
Date de sortie
26-02-2021
ISBN
9789044647969 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Eeuwig veilig bij papa

Thriller. Wie bepaalt wat normaal en wat abnormaal is? Rond die vraag bouwde de Deense schrijfster Ane Riel een van de meest bevreemdende romans van het jaar. Hars grijpt je zo bij de lurven dat je het nooit meer vergeet.

'Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht. Ik was erbij. Carl was er ook bij, maar hem ontdekten ze nooit.' In deze openingsregels zit het hele drama van de familie Haarder vervat. Wie deze compacte roman van Ane Riel na de laatste regel verbluft weglegt, ontdekt hoe geraffineerd zij haar verhaal heeft gecomponeerd. Er staat 'psychologische thriller' op het voorplat, maar dat clichématige label zegt niks over de schoonheid en de gruwel in dit boek, dat nu verfilmd wordt met Sophie Gråbøl ( The killing) in een van de hoofdrollen.

Die eerste woorden worden uitgesproken door Liv, de dochter van Jens en Marie Haarder. Samen met haar ouders, haar tweelingbroer Carl en haar grootmoeder woont ze op 't Hooft, een afgelegen eilandje dat enkel bij eb te bereiken is, te voet via een groter eiland. De vader is een eersteklas timmerman die vooral doodskisten maakt, de moeder is zo dik dat ze amper nog het bed uit kan, haar broer Ca…Lire la suite

Hars

Eerste zin. Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht.

Als Liv zes is, wordt ze officieel dood verklaard. Haar vader, die haar verdrinking in scène zet, wil zo voorkomen dat de officiële instanties zich met zijn dochter bemoeien. Liv woont op een afgelegen eilandhoofd. Haar obese moeder verlaat nooit het bed en verslindt eten en boeken. Haar vader lijdt aan extreme verzamelwoede en is geobsedeerd door hars. De enige die Liv gezelschap houdt, is haar overleden tweelingbroertje. Als Livs oma onverwacht komt opdagen, wordt die kordaat het hoekje om geholpen. Ondertussen zorgt de kleine Liv ervoor dat het gezin kan overleven door ’s nachts op het hoofdeiland uit stelen te gaan. Als een van haar slachtoffers zich op hun terrein waagt, ontwikkelt zich een radicaal drama.

Liefhebbers van echte plotthrillers zullen met Hars niet aan hun trekken komen. Dit boek laat zich eerder als een macaber sprookje lezen, een ‘er was eens’ over een meisje dat al stelend, moordend en brandstichtend de dwingende metamorfos…Lire la suite

Liv Haarder (6) groeit na de dood van tweelingbroertje Carl op als enig kind in een disfunctionele familie op een geïsoleerde Deense boerderij. Vader Jens is meubelmaker en wil alles waarvan hij houdt thuis bewaren en gebruikt daarbij vaak hars. Haar moeder wordt steeds dikker en kan de slaapkamer niet meer uit. Jens moeder woont bij hen maar als ze vindt dat Liv naar school moet gaan terwijl Jens haar wil thuishouden, verstikt hij haar, terwijl Liz getuige is. Daarna gaat hij naar de politie en geeft Liv op als vermist. Omdat niemand haar mag zien, moet ze thuis onzichtbaar blijven. Dat lukt goed, ze gaat ‘s nachts op pad met Jens en wordt een geslepen inbreker die steelt wat haar ouders nodig hebben. Maar een nieuwkomer heeft dat in de gaten en gaat op onderzoek. De Deense kunsthistorica (1971) schrijft naast thrillers ook kinderboeken. Ze brak door met deze goed vertaalde psychologische thriller die drie keer werd bekroond, een internationaal succes is en wordt verfilmd. Het is een…Lire la suite

Vaderskindje

Deense kunsthistorica schrijft over een obsessieve verzamelaar die zijn dochtertje gevangenhoudt.

De moeder van Liv is zo dik geworden dat ze al jaren haar bed niet meer uit kan komen en haar vader heeft het huis volgestouwd met spullen. Het gezin leeft in afzondering. 's Nachts sluipt Liv naar het dorp en steelt eten uit de keuken van een hotel en andere spullen die ze leuk of nuttig vindt. In 'Hars' laat de Deense kunsthistorica Ane Riel de lezer meekijken door de ogen van dit zesjarige meisje. Die vindt helemaal niets vreemds aan haar leven.

Livs vader Jens Haarder is een hoarder, een ziekelijke verzamelaar. De boerderij waar het gezin woont, wordt voller en voller. De liefde van vader Jens voor zijn dochter is enorm maar ook zo obsessief dat hij haar altijd bij zich wil houden. Als de buitenwereld zich begint af te vragen waarom Liv niet naar school gaat, kan haar vader dat niet aan en vertelt dat ze is verdronken. Vanaf dat moment gaat Liv in een oude container op het erf wonen en komt vooral 's nachts naar buiten. In huis was toch al geen plaats meer voor haar.

Lire la suite

À propos de Ane Riel

Ane Riel, née le 25 septembre 1971 à Aarhus, au Danemark, est une femme de lettres danoise, auteure de roman à suspense et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Fille d'un père avocat et d'une mère qui écrit et illustre des livres pour enfants, elle amorce en 1991 des études supérieures en histoire de l'art à l'université d'Aarhus, mais abandonne avant l'obtention d'un diplôme.

En 1996, elle déménage à Copenhague avec l'ambition d'étudier l'illustration, mais elle ne donne pas suite à ce projet. Entre-temps, en 1995, elle publie Ind i maleriet (1995), un manuel scolaire sur l'art, suivi d'autres ouvrages similaires sur l'architecture, puis de textes de littérature d'enfance et de jeunesse, dont certains sont illustrés par sa mère.

Elle se lance dans le roman policier en 2013 avec Slagteren i Lisel…En lire plus sur Wikipedia