Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een Ierse en een Engelse tweelingzus die van elkaars bestaan niet op de hoogte waren, ontmoeten elkaar na 20 jaar.
Titre
Evenbeeld
Auteur
Anne Enright
Langue
Néerlandais
Titre original
What are you like ?
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2000
287 p.
ISBN
90-414-0468-6

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 36 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wanneer Berts' vrouw Anna sterft bij de geboorte van een tweeling, besluit hij dat de zorg voor één baby meer dan genoeg is. Enkel Maria zal opgroeien in Dublin bij haar vader en zijn tweede vrouw Evelyn. Haar "evenbeeld" Marie wordt Rose genoemd, en krijgt een nieuwe start als dochter van een koppel Engelse ex-ontwikkelingshelpers.

Een hele reeks gestoorde levens is het gevolg. Berts start een rouwproces dat nooit echt afgerond wordt. Dat dit gevolgen heeft voor zijn relatie met zijn tweede vrouw laat zich raden. Uiteraard volgen we vooral de twee dochters in Evenbeeld. Zowel Rose als Maria voelen een gemis in de realiteit waarin ze terechtgekomen zijn, en ondernemen meerdere ontsnappingspogingen. In het verwoorden van hun problemen is niemand in deze familie erg goed, dus wordt er naar alternatieven gezocht: kleptomanie, sex, zelfmoord en andere mogelijkheden worden uitgetest, zonder veel resultaat. Pas in het laatste hoofdstuk wordt de cirkel gesloten. Van elkaar ve…Lire la suite
Een jonge vrouw vindt bij toeval een foto van een twaalfjarig meisje dat precies op haar lijkt; het blijkt haar tweelingzusje te zijn. Beide meisjes zijn gescheiden opgevoed nadat de moeder in het kraambed overleed: de een in Engeland, de ander in Ierland. Ze weten niets van elkaars bestaan en ontmoeten elkaar na twintig jaar. Het verhaal van een zoektocht naar iets wat in hun leven ontbreekt, liefde, geborgenheid. Het geheel wordt boeiend verteld in een verrassende stijl en de lezer kijkt op afstand mee naar de hoofdpersonen. De schrijfster, in 1962 in Dublin geboren, regisseert radio- en tv-programma's en schrijft voor de Irish Times en de London Review of Books. Voor haar debuut, de verhalenbundel 'The portable virgin' (nog niet vertaald), ontving zij een literatuurprijs. Op de omslag een zwart-witfoto van twee meisjes, kleine druk.

À propos de Anne Enright

CC BY 3.0 - Image by Hpschaefer

Anne Enright, née le 11 octobre 1962, est une écrivaine irlandaise.

Elle a publié des essais, des nouvelles et des romans.

The Gathering a obtenu le Man Booker Prize 2007. Jusqu'à l'obtention de ce prix, Anne Enright était relativement peu connue du grand public, même en Irlande et au Royaume-Uni. Les thèmes abordés dans son œuvre sont les relations familiales, l'amour et le sexe, le passé difficile de l'Irlande et son présent.

Bibliographie

  • La Vierge de poche, Paris, Rivages, 1992
  • La Perruque de mon père, Paris, Éditions Joëlle Losfeld, 2000
  • L’Air de quoi, Paris, Éditions L'Olivier, 2002
  • Le choc de la maternité ((en) Making Babies : Stumbling Into Motherhood ), Actes Sud, 2007 - …En lire plus sur Wikipedia