Livre
Néerlandais
De geschiedenis van een huis in een buitenwijk van Baltimore en de belevenissen van drie generaties van een Amerikaanse familie die het bewoonden.
Sujet
Ouder worden
Titre
De blauwe draad
Auteur
Anne Tyler 1941-
Traducteur
Barbara de Lange
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A spool of blue thread
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
348 p.
ISBN
9789044628067 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De draad van het leven

Vaders en moeders, dochters en zonen: daarover gaat het in de verhalen van Anne Tyler. Haar twintigste roman. De blauwe draad, is geen uitzondering.

In de nieuwste roman van Anne Tyler (73) staat het huis dat Junior Whitshank heeft gebouwd centraal. Het is robuust, opgetrokken uit topmaterialen. Winterstormen trotseert het, en hittegolven. Een ding is het niet: protserig of chic. Het is een huis zonder tierlantijnen. Net zo is het gesteld met de boeken van Anne Tyler. Haar oeuvre is stevig maar sober.

De blauwe draad zou Tylers laatste roman zijn, zo verklaarde ze laatst in een zeldzaam interview. De schrijfster leidt een teruggetrokken leven in Baltimore, de stad die steeds terugkeert in haar romans. Het zijn niet de achterbuurten uit de serie The wire die Tyler verkent, wel rustige straten waar de huizen een veranda hebben en een schommel.

Tyler stelt de Amerikaanse droom in vraag, maar ze doet dat op een mildere manier dan Jonathan Franzen, die zich net als Tyler buigt over de dynamiek in families. Franzen kiest voor families omdat dat de intensiteit van zijn romans verhoogt: tussen familieleden wil de spanning w…Lire la suite

Anne Tyler (1941) werd gelauwerd met literaire prijzen, waaronder de Pulitzer Prize. Tylers toegankelijke stijl, haar oog voor Amerikaanse familieverhoudingen en haar gevoel voor humor zijn kenmerkend voor haar oeuvre. Zonder sentimenteel te worden weet ze een breed spectrum van gevoelens te beschrijven. In haar twintigste roman ‘De blauwe draad’ beschrijft Tyler drie generaties van een gezin uit de Amerikaanse middenklasse en het huis in Baltimore waarin ze opeenvolgend hebben gewoond. Als de bejaarde Abby en Red Whitshank gaan sukkelen met hun gezondheid besluit hun aangenomen zoon Steel met zijn gezin bij hen in te trekken om te voorkomen dat Abby en Red moeten verhuizen. Denny, de ‘echte’ zoon, die nog steeds zijn draai niet heeft gevonden, trekt ook bij hen in. Als dan de getrouwde dochters op bezoek komen zindert het huis van leven! Een geweldige soap van drie generaties met alle mogelijke thema’s: verliefdheid, huwelijk, dementie, geboorte, ziekte, overlijden, adoptie, seksuele…Lire la suite

À propos de Anne Tyler

Anne Tyler, née le 25 octobre 1941 à Minneapolis, dans le Minnesota, est une femme de lettres américaine.

Biographie

Elle est l'aînée d'une famille de quatre enfants dont les parents sont des quakers pacifistes qui déménagent fréquemment avant de s'installer dans une communauté isolée de Raleigh en Caroline du Nord.

À l'âge de 16 ans, elle décroche une bourse d'études pour s'inscrire à l'Université Duke. Pendant ses années universitaires, elle s'intéresse à la peinture, aux arts visuels, au théâtre et suit des cours de littérature russe jusqu'à l'obtention de son diplôme en 1961. Elle poursuit son cheminement à l'université Columbia en études slaves, ce qui l'oblige à s'installer à New York, ville où elle ne se sent pas à l'aise. Après un an, elle abandonne sa maîtrise et retourne à Durham en Caroline du Nord …En lire plus sur Wikipedia