Fortuna's kinderen : een trans-Atlantische familiekroniek

Fortuna's kinderen : een trans-Atlantische familiekroniek

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.
Titre
Fortuna's kinderen : een trans-Atlantische familiekroniek
Auteur
Annejet Van Der Zijl
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Hollands Diep, 2021
287 p.,[8] p. platen : ill.
ISBN
9789048862412 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Terug naar de Nieuwe Wereld

Met nieuw materiaal kon Annejet van der Zijl haar overvolle Boekenweekgeschenk uitwerken tot een kloek, liefdevol verhaal over twee generaties 'fortuinzoekers'.

'Een lief verhaal in wrede tijden', noemde Annejet van der Zijl Leon & Juliette, haar Boekenweekgeschenk van 2020. Daarmee had ze geen woord te veel gezegd. De liefde tussen de witte, Hollandse Leon en de zwarte, Amerikaanse en als slavin geboren Juliette in het begin van de 19de eeuw lijkt de wrede geschiedenis wel te weerspreken.

In 1818 stapte de jonge Leon Herckenrath, afkomstig uit Monster in het Westland, aan boord van het schip dat hem over de oceaan naar Amerika zou voeren. Hij ontvluchtte zijn verarmde vaderland om fortuin te gaan maken in de Nieuwe Wereld. Een gelukszoeker, noemde Van der Zijl hem - niet toevallig ook de term waarmee vluchtelingen tegenwoordig vaak worden aangeduid.

Leon kwam terecht in Charleston, een prachtige havenstad aan de Amerikaanse zuidoostkust, waar het leven weelderig en gruwelijk was. Want de rijkdom rustte op de slavernij. In Charleston werd de hardwerkende Hollandse avonturier al snel succesvol in zaken. Maar zijn grootste …Lire la suite

Annejet van der Zijl - Fortuna's kinderen

 BOEKENBAL

★★★

Vorig jaar schreef historica en succesauteur Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk 'Leon & Juliette', over de Nederlandse zakenman Leon Herckenrath, die in Charleston, Louisiana, de jonge slavin Juliette vrijkoopt. Het verhaal verdween door de coronacrisis snel uit de aandacht, maar krijgt nu een tweede kans in haar nieuwe boek 'Fortuna's kinderen', waar het het eerste deel van vormt.

Het tweede deel, 'James & Virginie', bevat de al even fascinerende geschiedenis van Virginie de Fremery, de oudste dochter van Leon en Juliette. Samen vertellen de verhalen de historie van een liberale familie die in de negentiende eeuw het geluk zoekt in Amerika.

De methode-Van der Zijl bestaat erin een sappig verhaal te maken van de kale feiten en het bronnenmateriaal. Zonder over de grens van het fabuleren te gaan wil ze haar personages tot leven brengen - de lezer moet het meevoelen, dat is de grondslag van haar succes. Maar hier lukt dat niet goed. De person…Lire la suite

Na haar boekenweekgeschenk 'Leon en Juliette' van 2020 ging Annejet verder op zoek naar de geschiedenis van de families Herckenrath en De Fremery in Monster, Nederland, in Charleston, South Carolina en San Francisco, Californië. Leon Herckenrath was de eerste Hollandse ondernemer, die het omstreeks 1830 in Charleston ging proberen, later gevolgd door zijn schoonzoon-koopman James de Fremery die rond 1850 in San Francisco zijn geluk beproefde en er tot grote welstand kwam. Bijzonder is de zwarte component in deze families als gevolg van de vrijmaking van de slavin en zijn latere vrouw Juliette door Leon in Charleston. Compleet met kaarten, stambomen, noten, literatuur, archieven en websites verhaalt Van der Zijl op de haar bekende levendige wijze over deze families, die naast grote voorspoed in de negentiende eeuw later ook achteruitgang kende. Uit familiearchieven zijn foto’s in kleur (katern) en in zwart-wit door het gehele boek opgenomen, dat een feest is om te lezen.

Gelukszoekers in negentiende-eeuws Charleston

Personages blijven schimmig maar Annejet van der Zijl schetst een levendig beeld van het hectische, schizofrene Amerika.

Annejet van der Zijl was in maart 2020 nog de trotse koningin van het Boekenbal, maar de daaropvolgende Boekenweek viel in het water. Bijna alle activiteiten werden afgeblazen, mensen waren drukker met het inkopen van wc-papier dan boeken, de chaotische week eindigde met een lockdown. Het boekenweekgeschenk van Van der Zijl, Leon & Juliette, verdween snel uit de aandacht. Dat het verhaal nu een tweede kans krijgt in haar nieuwe boek Fortuna's kinderen zou je dus als goedmakertje kunnen beschouwen, maar in feite is het slimme marketing: het was al aangekondigd dat ze het verhaal over de Hollandse zakenman Leon Herckenrath, die in Charleston de jonge tot slaaf gemaakte Juliette vrijkoopt, zou uitbreiden met de al even fascinerende geschiedenis van Virginie de Fremery, de oudste dochter van Leon en Juliette.

Inderdaad is Leon & Juliette als eerste deel opgenomen in Fortuna's kinderen. Handig om te weten voor je het boek aanschaft, want mogelijk heb je de helft van het b…Lire la suite