Livre
Néerlandais

Moord in de Bloedstraat & andere verhalen

Moord in de Bloedstraat & andere verhalen

Genre:
Annejet van der Zijl werkte vijf jaar als misdaadverslaggeefster. Ze zocht de menselijke verhalen achter de krantenberichten. Haar interesse ging vooral uit naar kleinere incidenten: een doodgestoken prostituee, een uit de hand gelopen burenruzie… Bundeling van tien van haar reconstructies.
Titre
Moord in de Bloedstraat & andere verhalen
Auteur
Annejet Van der Zijl
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Moord in de Bloedstraat en andere verhalen
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
201 p.
ISBN
9789021446837 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 13 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden is Moord in de Bloedstraat & andere verhalen een non-fictie bundeling van tien true crime-verhalen, een selectie uit de journalistieke verslagen van de Nederlandse misdaadverslaggeefster Annejet van der Zijl. Van der Zijl is onmiskenbaar een adept van het Amerikaans New Journalism, een genre dat wereldwijd bekend raakte met Truman Capote’s In Cold Blood, het literaire verslag van een moordpartij op een gezin in de Verenigde Staten. Ook Van der Zijl ging jaren op zoek naar de menselijke dimensies achter moordberichten in de krant, om er vervolgens met veel empathie, en vaak na vele gesprekken met daders en slachtoffers, naar eigen inzichten en gevoelens een dramatisch geladen relaas over te schrijven.
De tien verhalen die zich afspelen in diverse sociaal-culturele milieus van de Amsterdamse grootstad getuigen stuk voor stuk van een onbetwistbare literaire kwaliteit, vooral in de beschrijvingen en de vaak …Lire la suite
Dit is een verzameling en bewerking van artikelen die de schrijfster als misdaadverslaggeefster heeft gepubliceerd. Het betreft de mens achter de misdaden in tien zaken die gespeeld hebben vanaf 1991, waaronder een moord in de Bollenstreek, de doodslag op een treiteraar in Nijmegen, de moord op een prostituee in de Bloedstraat in Amsterdam en een geval van eerwraak in een Turkse familie. Soms kijken we met de ogen van de dader, soms met die van een slachtoffer, maar altijd met een zekere verwondering. De artikelen geven blijk van uitgebreid en gedegen journalistiek onderzoek. De menselijke kant is de kracht van deze bundel, waardoor ook jaren na verschijnen de artikelen over vaak reeds lang vergeten misdaden toch boeien en tot verder lezen uitnodigen. De artikelen zijn geschreven in een buitengewoon prettige stijl. Mede hierdoor en omdat er niet wordt meegelift op overdadige aandacht in de pers bij recente zaken, overstijgt deze bundel vele andere 'true crime'-geschriften.