Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Oppassen

Annemarie Bon (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Als Mette op een nieuw adresje oppast, blijkt de baby te zijn overleden als zijn moeder weer thuiskomt. Samen met haar vriend zoekt ze uit wat er gebeurd kan zijn. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Oppassen
Auteur
Annemarie Bon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Moon, © 2020 | Autres éditions
144 p.
ISBN
9789048856190 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Om een zakcentje te verdienen heeft Mette (15, ik-persoon) ervaring opgedaan met oppassen. Een avondje op een nieuw adres lijkt geen probleem, maar eindigt in een nachtmerrie: als de moeder terugkomt, blijkt de baby dood te zijn. Het leven wordt nooit meer zoals het was. Detectiveachtige meidenroman in korte hoofdstukken geschreven, afwisselend vanuit het perspectief van Mette, leerlinge in 4 VWO, of haar trouwe schoolvriend Lars. Met vaardige pen en veel inlevingsvermogen weet de schrijfster een spannende situatie te scheppen waarin iedereen verzeild kan raken. Nuchtere stijl zonder overbodige uitweidingen; korte, kernachtige zinnetjes afgewisseld met levensechte dialoog. De hoofdpersonages komen duidelijk uit de verf. Prettig leesbare letter en bladspiegel. Een meeslepend boek over waarheid en werkelijkheid die niet voor iedereen hetzelfde is. Heruitgave met geactualiseerde tekst (whatsapp etc). Vanaf ca. 13 jaar.

Oppassen

Mette is een vijftienjarige tiener die wat geld bijverdient door kinderen op te passen. Wanneer Mette wordt gevraagd om op een nieuw adres te komen oppassen neemt ze dit gretig aan. De alleenstaande moeder gaat die avond naar de ouderavond van haar kleuter en blijft hoogstens anderhalf uurtje weg. De baby en de kleuter liggen al te slapen wanneer Mette aankomt. Mette snuffelt wat rond in de woning om de bewoners beter te leren kennen, sms't wat met Lars haar vriendje en kijkt televisie. Wanneer de moeder thuiskomt en de baby dood in haar bedje blijkt te liggen begint voor Mette de hel. De proloog verklapt al meteen hoe de zaak in elkaar zit. De moeder lijdt aan Münchhausen by proxy. Door haar kinderen te mishandelen en ziek te maken, zonder dat iemand iets vermoedt, krijgt ze veel aandacht van haar omgeving, dokters en verpleegsters. Die avond was ze overstuur door een telefoontje van de vermoedelijke vader van de baby, ze schudde het kind door elkaar zodat het later overleed. Het ver…Lire la suite