Livre
Néerlandais
De auteurs analyseren het werk van Jan van Eyck aan de hand van details, die ze rangschikken op thema: natuur, architectuur, het dagelijkse leven, het goddelijke etc. De ware kracht van zijn schilderkunst schuilt volgens hen in de suggestie: hij begreep dat het menselijke brein de visuele waarneming kan aanvullen.
Titre
Van Eyck in detail
Auteur
Annick Born Maximiliaan P.J. Martens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Brussel: Ludion, 2020 | Autres éditions
255 p. : ill.
Note
Compacte uitgave
ISBN
9789493039322 (hardback)
Placing suggestion
736.2 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In zijn prachtige bundel De geplooide voorstelling: essays over kunst (1997) schrijft Frank Vande Veire: ‘Het kunstwerk heeft geen andere kans dan dat het wordt hertaald, dan dat het in andere registers wordt ingeschreven: literaire, filosofische, psychoanalytische, politieke… en dit vóór het de tijd krijgt om "goed" te worden genomen. Niet in zijn consacrering, zijn humanisering, zijn culturalisering, maar enkel in zijn onvermijdelijke verminkende herschrijving en "herbeelding" kan het blijven gebeuren.’ Vande Veire verzet zich met andere woorden tegen een al te educatieve aanpak van kunstwerken, die de vormelijke virtuositeit en inhoud ‘dienstbaar’ maakt aan een of ander pedagogisch project. Beeldende kunstwerken hebben een eigen taal die moeilijk in woorden is te vatten en allicht het best in andere registers wordt ingeschreven, voor ze uitgroeien tot weliswaar prachtige, doch burgerlijke, weinig zeggende koffietafelbeelden.
Dat laatste is precies wat in deze publicatie…Lire la suite
De Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (ca. 1390-1441) is een van de grootste schilders van de 15e eeuw en vooral beroemd om zijn zeer gedetailleerd uitgevoerde schilderijen. Zijn oeuvre wordt in deze publicatie letterlijk onder de loep genomen: aan de hand van vele voorbeelden worden haarscherpe details getoond en van commentaar voorzien. Een overzicht (met toelichtingen) van het gehele geschilderde oeuvre en een biografie gaan daaraan vooraf. De hoofdstukken met gedetailleerde afbeeldingen zijn gerangschikt in thema’s: het goddelijke, de mens, natuur, architectuur, het dagelijks leven en tactiliteit. De lezer krijgt aan de hand van deze details niet alleen een mooi overzicht van het werk van de schilder, maar ook van zijn fascinerende techniek. Met zeer veel schitterende afbeeldingen in kleur, een bibliografie en een voorwoord van kunstschilder Luc Tuymans. Een aanrader voor liefhebbers van vroege Vlaamse schilderkunst.