Livre
Néerlandais

De overvloed : essays

Annie Dillard (auteur), Marja Pruis (auteur de l'introduction), Henny Corver (traducteur)
Verzameling verhalende essays, geschreven tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig, van de Amerikaanse auteur Annie Dillard (1945).
Titre
De overvloed : essays / Annie Dillard ; met een voorwoord van Marja Pruis
Auteur
Annie Dillard
Auteur de l'introduction
Marja Pruis
Traducteur
Henny Corver
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The abundance : narrative essays old and new
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
253 p.
ISBN
9789025461928 (hardback)
Placing suggestion
577.2 (SISO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Alpengloed van mos

In 'Expeditie naar de Pool', het laatste essay in haar bundel De overvloed, schrijft Annie Dillard (75) dat ze van de late schilderijen van ­James McNeill Whistler houdt, omdat daar nauwelijks onderscheid is tussen lucht, water en kust, 'drie heiige, van licht vervulde banen'. ­Dillard verbindt erin de vele onfortuinlijke poolreizigers met de misschien even wanhopige gelovigen in een katholieke kerk waar ze zelf elke zondag naartoe gaat. Beiden in de ban van een magnetisch mysterie.

Hemel en aarde zijn niet te onderscheiden, dus gaat Dillard op zoek naar haar eigen holisme. In waarneming, in geloof, in haar schrijven. Ze wijdt een lang essay aan Pierre Teilhard de Chardin, archeoloog en jezuïet, man van God die kon weerstaan aan de verleidingen van zijn vlees. Er is een zielsverhuizing met de wezel, het is bijna een hartenuitwisseling à la Hadewijchs mystiek. Een zonsverduistering beschrijft ze als een oudtestamentische gebeurtenis. Allemaal tasten naar h…Lire la suite

De auteur (1945) schenkt haar lezers in 22 verhalende essays, geschreven tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig, een ‘kleinigheid’ uit de overvloed van haar werk. Overvloed, als motto voor en titel van deze bundel, is de totale creatie en creativiteit van de auteur. Deze schenkt ze aan de lezer, zodat die het poëtisch proza van de essays kan meevoltrekken. Ook de geïnspireerde en bekwame vertaling ervan werkt hieraan mee. Dillard is een natuur(be)schrijfster met een realistische en analytische blik en een spirituele, geoefende pen. Vooral de essays uit 'Teaching a Stone to Talk' en uit 'Pelgrim langs Tinker Creek' (Pulitzer Prize 1975, vertaling van Corver ook bekroond) kunnen de lezer die zich overgeeft in ongedachte sferen brengen, door woordkeus, compositie en geboden associaties in de stukken. De auteur wordt gezien als literaire nazaat van Thoreau; ook zijn Frost en Stevens te horen in het landschap van de essays. De inleiding van Marja Pruis, essay-schrijfster, spree…Lire la suite

De hamvraag is: waar besta ik?

In haar essays verkent Annie Dillard de natuurlijke wereld; heel precies en in een schitterende taal.

Annie Dillard (1945) behoort samen met Joan Didion (1934) tot de top van de Amerikaanse essayistiek. Waar Didion in haar essays de culturele fenomenen analyseert, onderzoekt Dillard in haar werk de natuurlijke wereld. Haar bekendste boek is Pelgrim langs Tinker Creek dat vorig jaar in de uitmuntende vertaling van Henny Corver verscheen. Haar vertaling van de essaybundel De overvloed is even goed. Voor deze uitgave maakte Dillard een selectie van haar favoriete stukken, die zowel een fijne introductie als een kernachtige samenvatting zijn van een bijzonder oeuvre.

In De overvloed heeft Dillard drie hoofdstukken uit Pelgrim langs Tinker Creek opgenomen. Het boek, in 1975 bekroond met de Pulitzerprijs, is verwant aan het klassieke Walden van Henry David Thoreau (1817-1867). In Walden schreef Thoreau dat de werkelijkheid 'fabelachtig' is, maar helaas kennen wij mensen de wereld niet: 'Wij weten niet waar we zijn'. En dat is precies de essayistische onderneming van Dillard: kijke…Lire la suite

À propos de Annie Dillard

GFDL - Image by Photo by Phyllis Rose

Annie Dillard, née le 30 avril 1945 à Pittsburgh en Pennsylvanie aux États-Unis, est une romancière, poétesse et essayiste américaine, titulaire du prix Pulitzer de l'essai en 1975 pour son essai Pèlerinage à Tinker Creek. Elle est surtout connue pour ses essais romancés (narrative nonfiction (en)).

Biographie

Aînée des trois filles de sa famille, elle passe son enfance dans sa ville natale qu'elle racontera dans son autobiographie Une enfance américaine (An American Childhood, 1987) où elle décrit sa mère comme une boule d'énergie non-conformiste, cependant que son père lui apprend divers sujets utiles allant de la plomberie à l'économie, en passant par les subtilités contenus dans le roman Sur la route de Jack Kerouac.

Penda…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions