Livre
Latin

Jippus et Jannica

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (dessinateur), Harm-Jan Van Dam (traducteur)
Vertaling in het Latijn van een keuze uit de verhalen over de buurkinderen Jip en Janneke van de Nederlandse schrijfster (1911-1995).
Titre
Jippus et Jannica / scripsit Annie M.G. Schmidt ; imagines pinxit Fiep Westendorp
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Fiep Westendorp
Traducteur
Harm-Jan Van Dam
Langue
Latin
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2000
63 p. : ill.
Note
Een keuze uit de verhalen van Jip en Janneke, vertaald naar het Latijn
ISBN
90-214-8158-8

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 46 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Aansluitend bij het thema van de Boekenweek dit jaar, de klassieken, verschijnt nu een Latijnse vertaling van een kleine keuze uit de klassieke reeks kinderverhalen over de buurkinderen Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. Eerder al werden bekende kinderboeken door speelse classici in het Latijn vertaald, zoals 'Alice in Wonderland', 'Winnie de Poeh' en 'Asterix en Obelix'. Er zijn ook strips van Marten Toonder in het Latijn vertaald, maar dit is het eerste Nederlandse kinderboek dat die eer te beurt valt. De verhaaltjes zijn gekozen op vertaalbaarheid; zo komt poes Siepie er niet in voor, want de Romeinen schreven niet over poezen. De vertaling is van de bekende latinist Harm-Jan van Dam. Behalve het omslag (Jip en Janneke in een Romeinse tempel) is de vormgeving vrijwel conform de gewone uitgaven, dus met de tekeningen van Fiep Westendorp. Er zijn geen woordverklaringen; achterin wordt als enige handreiking naast de Latijnse de Nederlandse inhoudsopgave gegeven. De Romeinen hadden…Lire la suite

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia