Livre
Néerlandais

Een muur vol herinneringen en andere verhalen

Anthony Doerr (auteur), Karin Pijl (traducteur)

Een muur vol herinneringen en andere verhalen

Genre:
Bundel met zes verhalen met herinneringen als het verbindende thema.
Titre
Een muur vol herinneringen en andere verhalen
Auteur
Anthony Doerr
Traducteur
Karin Pijl
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Memory wall
Éditeur
Amsterdam: The House of Books, 2022 | Autres éditions
272 p.
Date de sortie
01-01-2022
ISBN
9789044359671 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Gaten in de wereld

De wereld is één grote begraafplaats en de mens slechts een genster in het universum. Anthony Doerr laat in zijn zachtmoedige verhalenbundel licht schijnen op dat vreemde zoogdier dat zich hardnekkig vastklampt aan de dorre grashalm die het leven heet.

Lang voor Kathryn Bigelow haar politiek getinte oorlogsdrama’s op pellicule brandde, maakte ze samen met haar man James Cameron de cultfilm Strange Days . In een nabije toekomst zullen herinneringen verhandeld worden. Je downloadt ze op een cartridge die anderen in hun hoofd pluggen om ze te herbeleven. Het voyeurisme geperfectioneerd, maar wat als je verslaafd raakt aan een ander leven en zo je eigen bestaan wegdeemstert?

Anthony Doerr neemt Camerons idee schaamteloos over in het titelverhaal Een muur vol herinneringen , al wisselt hij het grimmige Los Angeles in voor het zonovergoten Kaapstad, zodat hij zijn avonturenverhaal van een politiek laagje kan voorzien. Omdat bij de oude Alma dementie is vastgesteld, proberen dokters met een revolutionaire therapie haar geheugen te stimuleren. Er worden gaten in haar schedel geboord en kathodes projecteren oude herinneringen in haar brein. Daarin speelt haar overleden man Harold, een …Lire la suite

In deze zes verhalen vormen herinneringen het verbindende thema. Dat kan gaan om het belang van de herinneringen van Chinese inwoners wier dorpje voor een stuwmeer onder water zal worden gezet, maar ook om een Amerikaanse vader die brieven van zijn zoon tijdens de oorlog in Korea leest, of een toekomstfantasie waarin patronen met persoonlijke herinneringen veel geld waard zijn op de zwarte markt. Het ontroerendste verhaal is dat van een oude joodse vrouw die tijdens epileptische aanvallen haar overleden jeugdvriendinnetjes in Hamburg weer 'ziet', maar eigenlijk zijn alle verhalen van een constant hoog niveau. De stijl is soms weerbarstig, met onpersoonlijke zinnen en een onduidelijk perspectief, alsof de verteller soms ook niet zeker is van zijn zaak en enkel rapporteert wat hij door een gebroken ruit ziet, hetgeen de verhalen niet makkelijker maar dikwijls wel aangrijpender en ontroerender maakt. Een prachtige en zeer bijzondere verhalenbundel van de Amerikaanse auteur (1973).

À propos de Anthony Doerr

CC BY-SA 3.0 - Image by Librairie Mollat

Anthony Doerr, né le 27 octobre 1973 à Cleveland dans l'Ohio, est un écrivain américain.

Son roman Toute la lumière que nous ne pouvons voir, figurant sur la New York Times Best Seller list, lui vaut le prix Pulitzer en 2015.

Biographie

Anthony Doerr a étudié à la « University School ». En 1995, il a été promu à Bowdoin College à Brunswick, Maine. Il vit maintenant avec sa femme et deux fils à Boise, Idaho.

Œuvre

Romans

Suggestions