Livre
Néerlandais
Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon hem zal opvolgen, maar de keus valt op een ruggengraatloze bisschop wiens dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan de touwtjes in handen neemt.
Titre
De torens van Barchester
Auteur
Anthony Trollope
Traducteur
Marijke Loots
Auteur de l'introduction
Maarten 't Hart 1944-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Barchester towers
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij IJzer, © 2017
528 p. : ill.
ISBN
9789086841486 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De kerk en de journalistiek krijgen er stevig van langs in de 19de-eeuwse satirische roman

Anthony Trollope (1815-1882) behoort tot de productiefste auteurs van het Engelse taalgebied. Hij schreef 47 romans en vele verhalen, reisboeken, essays en andere werken. Die prestatie is des te opmerkelijker omdat Trollope een tijdrovende baan had bij de posterijen.

Toen Trollope, in het kader van een reorganisatie van de posterijen in Zuid-Engeland, veel moest reizen, knutselde hij een draagbaar schrijftafeltje in elkaar. Zo schreef hij het grootste deel van zijn roman Barchester Towers (1857), het tweede deel van de romancyclus The Chronicles of Barsetshire, in de trein.

Onder de titel De torens van Barchester is deze roman nu in het Nederlands verschenen, tot tevredenheid van Maarten 't Hart, die sinds jaar en dag de lof van Trollope zingt en het voorwoord mocht schrijven.

Een verschil tussen Trollopes werk en dat van victoriaanse collega's als Dickens, George Eliot en Charlotte Brontë is dat hij over zijn eigen tijd schreef. De torens van Barchester is een mooi voorbeeld. In de jaren 1850 speelde in de Anglicaanse kerk een richtingenstrijd tussen de zogeheten High en Low Church, ook wel de katholieke versus de gereformeerde stroming binnen de Church of England genoemd.

Troll…Lire la suite

Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon, aartsdiaken Grantly, hem zal opvolgen. Maar door een politieke wisseling van de wacht, valt de keus op een vertegenwoordiger van de gereformeerde stroming in de Anglicaanse kerk, bisschop Proudie. Qua leiderschap een slappeling, met als gevolg dat zijn dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan Obadiah Slope probeert alles wat binnen haar ambitiescope ligt te manipuleren. Tot zij tegenover elkaar komen te staan bij de benoeming van een nieuwe regent voor het armenhuis, waar de goeiige Septimus Harding door een krantenhetze moest opstappen. Dat is alleen maar de hoofdlijn van deze heerlijk breed uitgesponnen 'dickensiaanse' roman met achterin een handzame lijst van personages voor als je de draad even kwijt bent. Want natuurlijk heeft dit verhaal allerlei zij- en bijlijnen die samen een humoristische, om niet te zeggen vileine satire vormen op kerk en maatschappij, waarbij ook de journalistiek een gevoel…Lire la suite

À propos de Anthony Trollope

Anthony Trollope (Londres, 24 avril 1815 - Londres, 6 décembre 1882) est l'un des romanciers britanniques les plus célèbres, les plus respectés et les plus prolifiques de l'époque victorienne. Parmi les écrits de Trollope, on distingue les Chroniques du Barsetshire (en), qui tournent autour du comté imaginaire de Barsetshire, et des romans sur des sujets politiques, sociaux et sentimentaux, et aussi sur les conflits de son époque.

Trollope a toujours été un romancier populaire. Sir Alec Guinness (qui ne voyage jamais sans un roman de A.Trollope), le premier Ministre britannique John Major, l'économiste John Kenneth Galbraith, l'écrivain américain de romans policiers Sue Grafton et l'éc…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions