Livre
Néerlandais

Mahmoed of het wassende water : roman

Antoine Wauters (auteur), Katelijne De Vuyst (traducteur)

Mahmoed of het wassende water : roman

Dans la série:
Genre:
Titre
Mahmoed of het wassende water : roman
Auteur
Antoine Wauters
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Mahmoud ou la montée des eaux
Éditeur
Bleiswijk: Uitgeverij Vleugels, © 2022
148 p.
ISBN
9789493186545 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vlindernetten voor verloren zaken

Met een intrigerende roman in vrije verzen brengt Antoine Wauters de oorlog in Syrië weer onder de aandacht.

Syrië is 'een reclame voor de dood', schrijft Antoine Wauters in Mahmoed of het wassende water. De jongste jaren is het uitzichtloze Syrische conflict in het Westen een beetje op de achtergrond geraakt en de Franstalige Belgische auteur vond dat daar verandering in moest komen. Zijn intrigerende roman, helemaal geschreven in vrije verzen, verscheen eind augustus 2021, kreeg veel aandacht in de Franstalige pers, werd genomineerd voor tal van grote literatuurprijzen en sleepte uiteindelijk de Prix Wepler en de Prix Marguerite Duras in de wacht.

De schrijver liet zich dankbaar inspireren door de documentaires van de Syrische regisseur Omar Amiralay over de Tabqa-stuwdam, waarvoor een heleboel dorpen onder water zijn gezet. In een scène uit A flood in Baath Country vertelt een oude man in een bootje hoe het Assadmeer zijn hele leven heeft verzwolgen. Wauters zag er meteen brood in voor een roman. De barrage bij Raqqa is een plek met een hoge symbolische lading voor h…Lire la suite

Indringend verhaal over de machtswellust van dictators

Die andere oorlog, in Syrië, lijkt hier nu ver vandaan en bijna vergeten. De Luikse schrijver en dichter Antoine Wauters (1981) brengt hem bij je terug, dichterbij dan je lief is. Zijn roman in verzen Mahmoud of het wassende water is het afgelopen jaar met twee prijzen bekroond. Het is een ingetogen maar indringende tekst, juist doordat hij is opgebouwd uit sterke, associatieve beelden.

In een land dat 'een reclame voor de dood' is, leeft een oude man aan de rand van het kunstmatige meer in de Eufraat, het Assad-meer. Het is een dichter, daarom heeft hij drie jaar in de gevangenis gezeten. Daarna de oorlog. Hij brengt zijn dagen door in zijn roeiboot. Als hij zich sterk genoeg voelt, duikt hij. Onder het water ligt zijn kindertijd - voor het meer moesten 11 duizend gezinnen verhuizen. Boven water wordt er nog altijd gevochten en verliest hij zich in zijn herinneringen. Hij praat. Zijn kinderen zijn vertrokken, ze wilden meevechten tegen Assad. Het is een diep treurig ve…Lire la suite

À propos de Antoine Wauters

CC BY-SA 4.0 - Image by Lorraine Wauters

Antoine Wauters est un écrivain, poète et scénariste belge de langue française né le 15 janvier 1981 à Fraiture (commune de Sprimont, Belgique), lauréat de nombreux prix littéraires.

Biographie

Diplômé en philosophie à l'Université Libre de Bruxelles, avec une spécialisation en bioéthique, il travaille quelques années comme professeur de philosophie et de français.

En 2012, après 3 livres de poésie, Césarine de nuit (Cheyne Éditeur) remporte le Prix Marcel Thiry et le Prix de littérature française de la ville de Tournai, avant d'être lu sur scène par la comédienne Isabelle Nanty. Antoine Wauters publie parallèlement Poésie pour Cy Twombly dans le cadre de l'exposition que Bozar consacre à l'artiste américain.

En 2014, son premier roman, Nos mères, reçoit le Prix Première de la RTBF, le Prix Révélation de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions