Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het gelijk van Spinoza : vreugde, verdriet en het voelende brein

Het gelijk van Spinoza : vreugde, verdriet en het voelende brein

Poging tot begrip van menselijke gevoelens vanuit de neurobiologie, waarbij gaandeweg nieuw licht op het denken van Spinoza wordt geworpen.
Titre
Het gelijk van Spinoza : vreugde, verdriet en het voelende brein
Auteur
Antonio R. Damasio
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Looking for Spinoza : joy, sorrow and the feeling brain
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2019 | Autres éditions
319 p. : ill.
ISBN
9789028427877 (paperback)
Placing suggestion
606.1 (SISO) Denken ; Hersenen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 15 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De foto die de voorkaft siert van Het gelijk van Spinoza toont een brein, hersenen, maar zo getrokken en in een rode waas geplaatst dat het lijkt op een hart. Dit geeft perfect aan waar dit boek over gaat: over gevoelens en hoe deze hun zetel hebben in het brein en niet in het hart, zoals de volksmond nog steeds beweert. Damasio is neuroloog en zijn benadering is zeer origineel én geslaagd. Hij spreekt van twee zaken: neurobiologie en Spinoza. Het boek vangt aan met een schets van een mogelijke neurobiologie van gevoelens, emoties en hierin toont Damasio zich een uitstekend didacticus. Uiteenzettend wat we al weten over het brein en intelligent speculerend over wat onze toekomstige kennis erover kan bijdragen en op welke manier aan wel en wee van mens en maatschappij. Halverwege stapt hij over naar de filosoof Spinoza en vertelt ons wat Spinoza de neurobiologie te bieden heeft, om verder te vertellen over de man zelf, die door Damasio oprecht wordt bewonderd. Spinoza brengt ons…Lire la suite
Een belangrijk boek. Damasio, neurobioloog van grote klasse, gaat in dit boek verder op de weg die hij in zijn eerdere boeken, 'De vergissing van Descartes' (1995)* en 'Ik voel dus ik ben' (2001)**, was ingeslagen. Stap voor stap en altijd helder laat hij zien hoe menselijke gevoelens en de onderliggende emoties kunnen worden begrepen vanuit de neurobiologie. En gaandeweg werpt hij een nieuw licht op het denken van Spinoza, die in zijn 'Ethica' een systeem ontwikkelde dat verrassend veel lijkt op wat Damasio vanuit een heel ander vertrekpunt heeft bereikt. Het boek is bepaald niet eenvoudig, maar vereist geen specifieke voorkennis. Bevat bijlagen, uitvoerige noten, woordenlijst en index.