Livre
Néerlandais

De strijd om sergeant Grisja

Arnold Zweig (auteur), Lilian Caris (traducteur), Jantsje Post (traducteur)
De lotgevallen van een arme Russische sergeant in de Eerste Wereldoorlog als soldaat en als krijgsgevangene in een Duits kamp.
Titre
De strijd om sergeant Grisja
Auteur
Arnold Zweig
Traducteur
Lilian Caris Jantsje Post
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Streit um den Sergeanten Grischa
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Cossee, 2016 | Autres éditions
448 p.
Date de sortie
01-09-2016
ISBN
9789059366961 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In maart 1917 houdt de Russische sergeant Grisja Iljitsj Paprotkin het niet meer uit als Duits krijgsgevangene aan het oostfront. Hij moet en zal terugkeren naar huis, naar vrouw en dochter. Tijdens zijn vlucht sluit hij zich tijdelijk aan bij een bende Russische uitgerangeerden en wordt hij de minnaar van de jonge vrouw die hen aanvoert. Helaas zal haar raad om verder te trekken als Bjoezjov, een gedeserteerde Rus die in hun kamp gestorven is, Grisja noodlottig worden. Want wanneer hij in de stad Mervinsk weer door de Duitsers opgepakt wordt, houden ze hem voor een overloper die de grens met het Duitse bezette gebied overschreden heeft zonder zich binnen de drie dagen bij de districtscommissaris te melden. Executie binnen de vierentwintig uur wegens spionage staat hem daarvoor te wachten.
In Mervinsk gaan de Duitse gevangenisbewakers zo kameraadschappelijk om met de Rus die ‘vrolijk en argeloos als een vis een fuik in zwom’ dat Grisja zijn doodvonnis niet ziet aankomen. Wanneer …Lire la suite
Deze lijvige roman beschrijft niet alleen het lot van een armoedige Russische soldaat in de Eerste Wereldoorlog, maar ook de onmenselijkheid van een genadeloze oorlogsmachine. Sergeant Grisha is krijgsgevangene in een Duits kamp, vlucht uit heimwee naar vrouw en kinderen en valt weer in Duitse handen. Hij wordt beschouwd als een spion en ter dood veroordeeld, alhoewel hij bewijst dat hij een krijgsgevangene is. De militaire rechter spreekt hem weliswaar vrij, maar een hogere officier laat hem executeren. Het gaat de auteur vooral om het blootleggen van de machtsstrijd tussen officieren en legeronderdelen, om de zielloze tucht en kadaverdiscipline, om star egoïsme. De Duitse schrijver (1887-1968; geen relatie van Stefan Zweig) werd wereldberoemd met deze roman, die dateert uit 1927, in een stijl die aan Dickens herinnert. In de DDR was het boek verplicht in het onderwijs, maar in de Bondsrepubliek was en is er nauwelijks belangstelling voor. Door zijn wijdlopige verhaalvorm - ook in de…Lire la suite

À propos de Arnold Zweig

Arnold Zweig, né le 10 novembre 1887 à Glogau dans la province de Silésie et mort le 26 novembre 1968 à Berlin-Est, est un écrivain allemand.

Biographie

Marqué par l'antisémitisme puis par la Première Guerre mondiale, Arnold Zweig s'est beaucoup engagé dans le pacifisme et le sionisme. Le roman qui l'a fait connaître est Le cas du sergent Grischa qui a aussi suscité l’intérêt de Sigmund Freud. Il a depuis entretenu avec ce dernier un lien d'amitié, à l'instar de celui qui liait Freud à Stefan Zweig, mais malgré l’homonymie, il n'a pas de lien de parenté avec celui-ci. L'abondante correspondance Freud - A. Zweig s'étend de 1927 à 1939. A. Zweig a aussi fait l'expérience d'une psychanalyse.

Il vit un temps en exil dans le sud de l…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions