Een man ondervindt wat het betekent joods te zijn in New York in 1945 als hij zich een bril aanschaft en daardoor een joods uiterlijk krijgt; hij verliest zijn baan en zijn vrienden maar ook zijn vooroordelen.
Titre
Focus
Auteur
Arthur Miller
Traducteur
Babet Mossel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Focus
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2017
221 p.
ISBN
9789028280106 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dat soort mensen

Roman. Omdat niemand in Amerika het taboe van de Jodenhaat behandelde, deed de toneelschrijver Arthur Miller het. Hij schreef Focus, zijn eerste en enige roman.

Toen de theaterauteur Arthur Miller in 1956 de blonde seksbom/actrice Marilyn Monroe trouwde was dat voorpaginanieuws. Niet alleen omdat het een ongelijk huwelijk leek - tussen een progressieve intellectueel gefêteerd door de elite en een veredeld revuemeisje - maar ook omdat Monroe zich tot het judaïsme bekeerde. Ze deed dat om haar waardering te laten zien voor haar Joodse schoonfamilie, vertelde ze een vriendin, en omdat ze zich altijd met de Joden had geïdentificeerd: 'Iedereen lijkt iets tegen ze te hebben, wat ze ook doen, en voor mij geldt hetzelfde.' Nu ze officieel joodse was, werden Marilyns films prompt gebannen in Egypte.

Voor haar was antisemitisme dat actief ingreep in je leven een nieuwe ervaring, voor Miller (1915-2005) was het dagelijkse kost. Of dat was het in ieder geval geweest toen hij opgroeide in het New York van de jaren '30. Het Europese fascisme spreidde zijn tentakels uit tot op Amerikaanse bodem en ve…Lire la suite

Arthur Miller (1915-2005) is een befaamde Amerikaanse toneelschrijver. Zijn ‘Dood van een handelsreiziger’ (Pulitzer Prize 1949) is een van de grootste toneelstukken ooit. Naast toneelstukken schreef Miller verhalen en filmscenario’s. Zijn enige roman ‘Focus’ (uit 1945) is een aanklacht tegen het antisemitisme dat in die tijd in Amerika volop aanwezig was. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgt de timide personeelschef Newman te maken met discriminatie in zijn buurt (de buurt Queens in New York). Hij is het eens met zijn buurman Fred die de joodse winkel van de Finkelsteins uit hun buurt wil weren. Als Newman zelf voor jood wordt aangezien als hij een bril gaat dragen, probeert hij zijn joodse imago af te schudden door te sympathiseren met een antisemitische actiegroep. Hij trouwt met Gertrude, een vrouw die eerder een relatie heeft gehad met de leider van die groep. Als Newman in elkaar geslagen wordt, is het de jood Finkelstein die voor hem in de bres springt. Een rea…Lire la suite

À propos de Arthur Miller

Arthur Asher Miller, né le 17 octobre 1915 à New York (États-Unis) et mort le 10 février 2005 à Roxbury (États-Unis), est un dramaturge, écrivain et essayiste américain,.

Miller est une figure importante de la littérature et du cinéma américain du XXe siècle. Il a écrit un nombre important de pièces de théâtre dont les plus connues sont Les Sorcières de Salem (The Crucible) et Mort d'un commis voyageur (Death of a Salesman) qui sont toujours fréquemment jouées. Miller est aussi connu pour son bref mariage avec Marilyn Monroe.

Biographie

Jeunesse

Arthur …En lire plus sur Wikipedia