Livre
Néerlandais

Emiel zet alles op z'n kop

Astrid Lindgren (auteur), Rita Verschuur (traducteur), Björn Berg (dessinateur)
Emiel haalt de ene streek na de andere uit. Dit tot ergernis van zijn strenge vader en het melkmeisje, maar tot vertedering van zijn moeder. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Emiel zet alles op z'n kop
Auteur
Astrid Lindgren
Traducteur
Rita Verschuur
Dessinateur
Björn Berg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Emil i Lonneberga
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2018 | Autres éditions
73 p. : ill.
ISBN
9789021679242 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 5-jarige Emiel van de Hazelhoeve is een deugniet met een engelachtig uiterlijk. Zijn moeder vergeeft hem steeds weer zijn kattekwaad, tot ergernis van zijn vader en Lina de melkmeid. Voor straf wordt Emiel vaak naar het timmerschuurtje gestuurd om over zijn streken na te denken, maar hij snijdt er voornamelijk houten poppetjes. Klassiek Zweeds kinderboek uit een serie over Emiel (ca. 1963). Met inleefbare situaties zoals een zusje dat in de vlaggemast wordt opgehesen en over de dag waarop het hoofd van Emiel vast komt te zitten in de soepterrine. De schrijfstijl is beschouwend verhalend met een moraliserende, maar vooral humoristische ondertoon. De lezer wordt rechtstreeks aangesproken en voelt zich betrokken. Er is gewerkt met de verleden tijdsvorm. Kleine, eenvoudige, ingekleurde lijntekeningen zijn toegevoegd; ze ademen de sfeer van weleer. Klassieker die nog vele generaties zal blijven boeien. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Emiel zet alles op z'n kop

Emiel is een rakker die allerlei kattenkwaad uitsteekt, veelal niet met opzet. Tijdens het middageten vindt Emiel de soep zo heerlijk dat hij het laatste bodempje soep uit de terrine wil opslurpen, maar dan blijkt zijn hoofd in de soepterrine vast te zitten. Er zit niets anders op dan ermee naar de dokter te gaan. Een andere keer is er een groot feest op de hoeve. Voordat ze de vlag gaan hijsen, stelt Emiel aan zijn zusje Ida voor om haar op te hijsen, zodat ze het hele dorp in de verte kan zien. Ida is dol enthousiast en wil niet meer naar beneden. De ene frats na de andere wordt gedetailleerd beschreven. Je krijgt een beeld van hoe het leven op deze grote hoeve verloopt. De verhalen spelen zich wel een eeuw geleden af, want Astrid begon rond 1925 de verhaaltjes die ze aan haar kinderen vertelde op te schrijven. Het boerenleven en de fratsen zijn weinig herkenbaar voor deze generatie. Daarbij komt nog dat ze heel uitgesponnen vertelt, wat langdradig overkomt. Ze schetst het boeren…Lire la suite

À propos de Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, née Ericsson le 14 novembre 1907 à Vimmerby en Suède et morte le 28 janvier 2002 à Stockholm, est une romancière suédoise, auteure d'ouvrages pour enfants et scénariste. Elle est connue à travers le monde pour avoir créé les personnages Fifi Brindacier, Zozo la tornade ou Karlsson på taket. À travers ses personnages impertinents, Astrid Lindgren a renouvelé la littérature pour enfants.

Biographie

Née en 1907, Astrid Lindgren a grandi à Näs, près de Vimmerby, Småland, en Suède. Elle est la fille de Samuel August Ericsson et de Hanna Jonsson. Elle a deux sœurs, Stina (née en 1911) et Ingegerd (né en 1916), et un frère, Gunnar Ericsson (né en 1906).

Sténographe et secrétaire, Astrid Lindgren prend l'habitude de raconter des histoires pour ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions