Madieke van het rode huis

Astrid Lindgren (auteur), Annet Schaap (dessinateur), Rita Verschuur (traducteur)
Madieke en haar zusje Liesbet beleven aan het begin van de 20e eeuw allerlei kleine avonturen in hun Zweedse dorp. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Gezin
Titre
Madieke van het rode huis
Auteur
Astrid Lindgren
Dessinateur
Annet Schaap
Traducteur
Rita Verschuur
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Madicken
Édition
zevende, herziene druk
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2015 | Autres éditions
167 p. : ill.
ISBN
9789021674285 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 25 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Madieke en haar zusje Liesbet beleven allerlei spannende avonturen in hun dorp. Het verhaal speelt zich af in Zweden, aan het begin van de 20e eeuw. Madieke is een ondeugend meisje dat steeds weer iets anders verzint om te spelen. De spelletjes van de zusjes beginnen met een leuk idee, maar eindigen vaak in een gevaarlijke en spannende situatie. Toch loopt het altijd goed af. Madieke en Liesbet hebben vaak onenigheid, maar dat maken ze altijd weer goed. Er worden veel verhalen uit de Bijbel nagespeeld. Een groot deel gaat over Kerstmis en Pasen. Het verhaal is voorzien van veel luchtige zwart-wittekeningen. Omdat het geheel vanuit het perspectief van de kinderen wordt beschreven is het herkenbaar en vaak levensecht voor de doelgroep. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Madieke van het rode huis

'Madieke van het rode huis' is een verhalenbundel met Madieke in de hoofdrol. Het meisje woont op de Berkenheuvel met haar ouders en kleine zusje Liesbet. Ze is een ondernemend kind, onbevangen, ondoordacht en impulsief, waardoor wat ze doet vaak fout loopt. Ze heeft de gekste invallen, zoals met een paraplu van het dak springen, haar zusje als slaaf verkopen of door sneeuw en ijs naar de afgelegen Appelhof trekken. Madieke heeft gelukkig nooit kwaad in de zin en hoewel het inzicht steeds te laat komt, heeft ze snel berouw.

Al met al is het allemaal heel onschuldig en gelukkig wordt ze omringd met veel warmte. Dat is wel anders bij Abbe, de jongen van de buren, die Madieke wel eens voor gek durft zetten. Hoewel dit niet wordt uitgesproken voel je onderliggend een schrijnend verhaal van compleet ontbreken van zorg en gezelligheid. De jongen werkt hard terwijl de vader drinkt en de moeder alles goedpraat. Maar ’s avonds luistert hij stiekem in het donker onder het raam naa…Lire la suite

À propos de Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, née Ericsson le 14 novembre 1907 à Vimmerby en Suède et morte le 28 janvier 2002 à Stockholm, est une romancière suédoise, auteure d'ouvrages pour enfants et scénariste. Elle est connue à travers le monde pour avoir créé les personnages Fifi Brindacier, Zozo la tornade ou Karlsson på taket. À travers ses personnages impertinents, Astrid Lindgren a renouvelé la littérature pour enfants.

Biographie

Née en 1907, Astrid Lindgren a grandi à Näs, près de Vimmerby, Småland, en Suède. Elle est la fille de Samuel August Ericsson et de Hanna Jonsson. Elle a deux sœurs, Stina (née en 1911) et Ingegerd (né en 1916), et un frère, Gunnar Ericsson (né en 1906).

Sténographe et secrétaire, Astrid Lindgren prend l'habitude de raconter des histoires pour ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions