Bande dessinée
Néerlandais

Pippi kan alles en durft alles

Astrid Lindgren (auteur), Ingrid Vang Nyman (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Ballonstrip. Twaalf verhaaltjes over Pippi Langkous. Zij woont helemaal alleen in een groot huis en is voor niemand bang. Voor goede lezers vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI 6, AVI E4, AVI M5
Titre
Pippi kan alles en durft alles
Auteur
Astrid Lindgren
Dessinateur
Ingrid Vang Nyman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Pippi ordnar allt och andra serier
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2012
[48] p. : ill.
ISBN
9789021670072 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Pippi kan alles en durft alles is het tweede boek uit een reeks stripverhalen over Pippi Langkous. Het eerste deel, Pippi is altijd de sterkste, verscheen bij ons in 2011. Zoals vermeld in de recensie in De Leeswelp, 2011, nr. 5, gaat het om een heruitgave van een stripbewerking waarvoor Astrid Lindgren in de jaren vijftig zelf de scenario’s maakte. De reeks werd getekend door Ingrid Vang Nyman, in haar kenmerkende eenvoudige stijl.
Dit keer werden twaalf uiteenlopende anekdotes over Pippi samengebracht. Tommy en Annika zijn uiteraard weer van de partij. Daarnaast krijgen ook Pippi’s vader, kapitein Langkous, en zijn matrozen een rol. Zijn bezoek, Pippi’s afscheidsfeest (Pippi zou Pippi niet zijn zonder een bourgondisch eetfestijn) en nakende vertrek naar Taka-Tuka-land vormen elk het onderwerp van een hoofdstukje, alsook het theekransje bij mevrouw van der Tak. Verder vindt Pippi een spunk, redt ze twee kleine kinderen uit een brand, is ze de boeven Blom en …Lire la suite
Twaalf nieuwe stripverhaaltjes over het zelfstandige en parmantige meisje Pippi Langkous. Hoewel, nieuw. Oorspronkelijk verschenen ze in Zweden al vanaf 1955 in het jeugdblad Klumpe Dumpe. Pippi is de wereldberoemde creatie van jeugdboekenschrijfster Astrid Lindgren (1907-2002). De strips zijn opgefrist en geschikt gemaakt voor het pas lezende kind van nu. De episodes zijn gebaseerd op de oorspronkelijke, verhalende Pippi-boeken. Dit deel bevat o.a.: 'Pippi en de dieven', 'Pippi gaat op theevisite', 'Pippi is jarig', en maar liefst twee ongewone, maar erg vrolijke kerstverhaaltjes (hoe stoer is het om als kind in je eentje Kerstmis te vieren?!). Ondanks de levendigheid van de tekeningen zijn de gezichten vlak in expressie; de tekenstijl wordt wel als 'naïef' bestempeld. Illustratrice Vang-Nyman (1916-1959), een Deense, werd niet zo beroemd als schrijfster Lindgren. Wel fungeerde zij, ondanks een broze gezondheid, als een ware pionier voor het vrouwelijk kunstenaarschap. Stevig uitgevo…Lire la suite

Pippi kan alles en durft alles

Mocht je me vragen naar mijn favoriete kinderboekenfiguurtje, dan staat Pippi Langkous met stip bovenaan. Pippi is eigengereid, eigenzinnig en eigenwijs in alle facetten. Hoe kun je nu niet van Pippi houden (al denk ik dat je als ouder zo’n kind wel eens achter het behang wilt plakken)?
'Pippi durft alles en kan alles' en dat is dan ook meteen de titel van deze verzameling stripverhaaltjes, geschikt om voor te lezen of zelf te lezen door kinderen met een degelijk leesniveau (aangegeven indicatie in het boek: AVI6 of M5).
Deze strips verschenen al in de jaren vijftig in het Zweedse tijdschrift Klumpe Dumpe. De strips waren gebaseerd op de boeken van Pippi, bewerkt door Astrid Lindgren en geïllustreerd door Ingrid Vang Nyman. Wie in het Nederlandse taalgebied woont, is wellicht vertrouwd met de tekeningen van Carl Hollander, wat kan maken dat deze striptekeningen lichtjes bevreemden, maar het zijn toch heus de originele tekeningen. Blijkbaar zou de illustratrice even eigenzi…Lire la suite

À propos de Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, née Ericsson le 14 novembre 1907 à Vimmerby en Suède et morte le 28 janvier 2002 à Stockholm, est une romancière suédoise, auteur d'ouvrages pour enfants et scénariste. Elle est connue à travers le monde pour avoir créé les personnages Fifi Brindacier, Zozo la tornade ou Karlsson på taket. À travers ses personnages impertinents, Astrid Lindgren a renouvelé la littérature pour enfants.

Biographie

Née en 1907, Astrid Lindgren a grandi à Näs, près de Vimmerby, Småland, en Suède. Elle est la fille de Samuel August Ericsson et de Hanna Jonsson. Elle a deux sœurs, Stina (née en 1907) et Ingegerd (né en 1916), et un frère, Gunnar Ericsson (né en 1906).

Sténographe et secrétaire, Astrid Lindgren prend l'habitude de raconter des histoires pour ses …En lire plus sur Wikipedia