Livre
Néerlandais

Harde klappen

Augusta Verburg (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Als een jongen ontdekt waarom zijn zusje het lievelingetje is van zijn vader, is dat voor hem een grote klap. Hij kan er met niemand over praten en sluit zich aan bij enkele foute jongens.
Titre
Harde klappen
Auteur
Augusta Verburg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2004l
160 p.
ISBN
90-443-1016-X

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 17 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bart, de protagonist, is op het slechte pad. Hij koos de verkeerde vrienden, zit aan de cocaïne en neemt deel aan diefstal van bromfietsen en auto's. Ook een ritje met zijn vaders auto loopt slecht af: hij krijgt een ongeval en geeft daarbij een ander de schuld. De relatie met zijn ouders is erg verzuurd en thuis wordt het nog moeilijker als hij ontdekt dat zijn zus Brenda door hun vader misbruikt wordt. Zijn zus gaat daarom zelfs tijdelijk ergens anders wonen.

Bart werkt zich in het boek hoe langer hoe meer in nesten. Hoe minder hij een uitweg ziet, hoe meer hij gaat snuiven. Hij geraakt ontgoocheld in zijn medemens en vrienden. Een keerpunt lijkt voor handen als hij met een dokter in contact komt die hem probeert te overtuigen de drugs af te zweren. Zijn liefde voor muziek en voor Myrthe, en de vriendschap voor Bolle zijn de enige zaken die hem nog kunnen redden.

Met dit verhaal kom je in een harde wereld terecht. De auteur verbloem niets en schetst de gebeurtenissen h…Lire la suite
Tweede deel van een jeugdserie. Dit boek gaat over dezelfde hoofdpersonen als het eerste deel 'Maaike maakt haar keuze'*. Maar in deel 2 is Bart (16?) de centrale hoofdpersoon. Alle gebeurtenissen houden verband met hem en zijn familie. In deel 1 beschuldigde Brenda, de zus van Bart, een leraar van ongewenste intimiteiten. De waarheid blijkt echter nog wranger te zijn. Als Bart doorkrijgt waarom zijn zus de lieveling van hun vader is, slaan bij hem de stoppen door. Hun gezin dreigt uiteen te vallen en Bart zoekt zijn heil bij foute vriendjes. Hij zakt steeds verder weg in de criminaliteit. Het gaat er bijzonder hard aan toe in dit deel. Als Bart zelfs cocaïne gaat snuiven omdat hij geen uitweg meer ziet voor zijn sores, lijkt het definitief verkeerd te gaan. Felrealistische jeugdroman in een glasheldere stijl. De auteur bouwt de spanning prima op. En ook al zet ze Bart neer als hondsbrutaal crimineeltje, als lezer leef je toch met hem mee. Je hoopt toch dat het allemaal goed met hem a…Lire la suite