Livre
Néerlandais

Oma Hoela

Augusta Verburg (auteur), Dagmar Stam (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
De oma van Maartje en Jasmijn heeft haar arm gebroken. Nu komt ze negen weken bij Maartje en Jasmijn logeren. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Oma Hoela / Augusta Verburg ; met ill. van Dagmar Stam
Auteur
Augusta Verburg
Dessinateur
Dagmar Stam
Langue
Néerlandais
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2006
96 p. : ill.
ISBN
90-443-1611-7

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Oma heeft een gebroken arm en omdat ze niet voor zichzelf kan zorgen, gaat ze een tijdje logeren bij haar zoon en zijn gezin. De kinderen, Jasmijn en Maartje vinden het leuk dat oma veel tijd voor hen heeft. De inhoud van dit verhaal is voor kleuters heel herkenbaar. De reacties van volwassenen en kinderen op een oma die door haar komst de routine in een jong gezin verstoort, worden op een realistische wijze beschreven. Ook minder positieve reacties worden niet verzwegen. Zo vindt vader haar maar een lastpost, vooral nadat hij een lange autorit voor niets maakte omdat oma hem een telefonische boodschap van een zakenrelatie niet doorgaf. De korte hoofdstukjes ( 4 tot 5 pagina's) en de vlotte dialogen lenen zich goed tot voorlezen.

[Anita Wuestenberg]
De oma van Maartje en Jasmijn heeft haar arm gebroken, maar ze kan niet in het ziekenhuis blijven. Na veel over en weer gepraat van de kinderen met hun ouders neemt de familie Kissebis oma voor negen weken in huis. En dat betekent voor de kinderen een oppas en speelkameraadje in huis en voor de ouders een hoop geregel. Het boek bestaat uit zeventien hoofdstukken; de korte, afgeronde verhalen laten zich gemakkelijk lezen. Het boek is bedoeld als voorleesboek, maar de vorm(geving) is niet handig: een klein formaat dat de voorlezer moet vasthouden tijdens het lezen, en een volle bladspiegel. Voor de jonge luisteraar is het zo lastig meekijken tijdens het voorlezen. Bij ieder hoofdstuk staan een of meer zwart-witillustraties in de vriendelijke en vrolijke stijl van de bekende illustrator. De illustraties passen goed bij het verhaal. Na 'De familie Kissebis' en 'Herrie in de tent'* is dit deel drie in de serie 'De familie Kissebis'. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.

Oma Hoela!

Wanneer oma over haar eigen voeten struikelt, breekt ze haar arm. Ze verblijft in het ziekenhuis maar vindt het daar maar niks. Er zit niks anders op dan dat oma negen weken lang bij Maartje en Jasmijn, mama en papa komt wonen. Het boekje is opgedeeld in korte hoofdstukken. Hiervan vind je vooraan een inhoudstafel. Het zijn verhalen van vijf à zes pagina's waarin de kleuters Maartje en Jasmijn en oma de hoofdrol spelen. In eenvoudige taal worden de humoristische voorvalletjes verteld. Ieder verhaaltje is een afgerond geheel. Deze voorleesverhalen zijn bedoeld voor iets oudere kleuters. Het directe begin maakt je onmiddellijk nieuwsgierig. De grappige zwart-witillustraties brengen afwisseling in het geheel. De verhaaltjes liggen niet altijd meteen in de leefwereld van kleuters. De humor is niet natuurlijk, soms vergezocht. De stukjes zijn ook redelijk lang voor kleuters en om zelf te lezen vind ik ze dan weer te kinderachtig.