Livre
Néerlandais
Verhalen over het alledaagse leven in de Noord-Koreaanse dictatuur.
Titre
De aanklacht
Auteur
Bandi
Traducteur
Linda Broeder
Postface
Kim Seong-Dong Do Hee-Yun
Langue
Néerlandais
Langue originale
Coréen
Titre original
Gobal
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2017
221 p.
Note
Vertaling gebaseerd op de Engelse publicatie The accusation
ISBN
9789026336386 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dante in het land van Kim

Verhalen. We zien Noord-Korea meestal als een operette van grootheidswaan. Noord-Koreanen krijgen pas na een gevaarlijke vlucht een stem. De aanklacht, een bundel van zeven naar buiten gesmokkelde verhalen, is een uitzondering.

Voor fictie uit het land van Kim Jong-un heb je geen grote boekenkast nodig. De enige verhalen die we kennen over het leven in Noord-Korea, zijn van vluchtelingen. Een enkeling als Jang Jin-sung (Over de grens) schreef zelf zijn relaas neer, het gros vertrouwde zijn wedervaren toe aan buitenlandse journalisten als Barbara Demick (Hand in hand in het donker) en Blaine Harden ( Vlucht uit Kamp 14). Nooit eerder werden manuscripten het land uit gesmokkeld, wat verklaart waarom de bundel De aanklacht van de mysterieuze auteur Bandi ('vuurvliegje') voor zoveel ophef zorgde.

Uitgevers hebben het over een Noord-Koreaanse Solzjenitsyn, maar dat is niet veel meer dan marketingpraat. Wie Bandi is, weten we niet. Hij zou in 1950 zijn geboren, lid zijn van de Noord-Koreaanse schrijversbond en nog steeds in Noord-Korea wonen. Do Hee-yun, de Zuid-Koreaanse mensenrechtenactivist die de zeven verhalen in 2014 in Seoul gepubliceerd kreeg, ontmoe…Lire la suite

De zeven verhalen in deze bundel geven een beeld van het alledaagse leven in Noord-Korea. De verhalen spelen zich grotendeels af in de jaren negentig. Bandi (1950), ‘vuurvlieg’ in het Koreaans, is het pseudoniem van een Noord-Koreaanse auteur die deze verhalen in het geheim schreef, het land uit smokkelde (het nawoord gaat hierover), maar er zelf nog steeds woont. De kracht van het boek ligt in de authenticiteit van de personages: gewone mensen met hun verlangens, ideeën en angsten. Ze ondergaan de repressie van het regime en zijn ambtenaren van onderuit: gordijnen sluiten omdat een klein kind schrik heeft van de reuzengrote portretten van de Grote Leider wordt gezien als verraad, een man mag zijn stervende moeder niet bezoeken omdat de Leider die periode de regio bezoekt en er algemeen reisverbod geldt. Naast de honger en de armoede is er vooral ook de emotionele onderdrukking. Indringende lectuur.

À propos de Bandi

Bandi peut désigner :

  • Giovanni Carlo Bandi, un cardinal italien
  • Hans-Georg Bandi, un historien et essayiste suisse
  • Zhao Bandi, un artiste contemporain chinois
  • les Bandi, un peuple de Sierra Leone et du Liberia
  • le bandi, une langue mandée
  • Bandi (1664-1755), un général mongol sous la dynastie Qing.
En lire plus sur Wikipedia