Bande dessinée
Néerlandais

Nu we hier toch zijn

Barbara Stok (auteur)

Nu we hier toch zijn

Genre:
Na het stripverhaal op romanlengte Je geld of je leven verrast Barbara Stok de lezer opnieuw met een verzameling krachtige strips over haar alledaagse ergernissen en genoegens. Op geestige wijze vertelt ze over mislukte meditatiepogingen, demonstraties, de slappe lach en haar hond, en geeft ze haar ongezouten mening over wantrouwen, portiers en bumperklevers.
Titre
Nu we hier toch zijn
Auteur
Barbara Stok
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2005
128 p. : ill.
ISBN
90-388-6958-4

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 10 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Barbara Stok is een van de oermoeders (en dat op haar leeftijd) van het gild vrouwelijke small-pressstripauteurs dat zich graag autobio graaft. Stok heeft een bijzonder goed oog voor de kleine conflicten tussen mensen en met jezelf in de snelle urbane omgeving waar haar leven en werk zich afspelen. De metamorfose in het verkeer die je kunt doormaken van gedupeerde tot even agressieve weggebruiker, de achterdochtige bewoners en hun tegenhangers de praters (beide onuitstaanbaar), de denkprocessen die het inspreken van een boodschap op je antwoordapparaat begeleiden, faalangst en onzekerheid over je job... Stok heeft een scherpe en open blik op de wereld, wat vaak tot heel wat vragen en kritiek leidt. Politiek correct is ze niet, de zeer menselijke en positieve ingesteldheid krijgt genoeg street credibility van de rock'n'roll, die ze als drumster van De Straaljagers ook in haar strip binnenbrengt; rockclubs zijn een vaste setting voor de belevenissen (met cameo's voor The White Stripes e…Lire la suite
Ze heeft inmiddels naam gemaakt binnen de wereld van de grafische roman. De auteur geeft op haar geheel eigen wijze blijk van een humoristische en maatschappijkritische blik op onze maatschappij. Door middel van haar eigen avonturen raakt ze de aha-erlebnissen-variant bij de lezer. De bezoeken aan popconcerten leveren bruikbare tips op, evenals de adviezen met betrekking tot de houding in het verkeer. Het ontroerende verhaal over de oude hond Joekes en haar grootmoeder zijn mooie portretten van oude mensen en dingen die voorbij gaan. Vrijpartijen met haar vriendje Ricky zijn openhartig vormgegeven; niet voor al te jonge lezertjes dus. Haar tekenstijl is strakker en professioneler geworden. De tekeningen (in zwart-wit) zijn een lust voor het oog, maar de inhoud zorgt voor de lading meerwaarde. Een leuk, grappig en niet te missen album.

À propos de Barbara Stok

Barbara Stok (née en 1970) est un autrice de bande dessinée néerlandaise spécialisée dans la bande dessinée autobiographique, un genre qu'elle a contribué à populariser dans son pays.

En 2009, elle est la première femme à remporter le prix Stripschap, principale récompense néerlandaise pour un bédéaste.

Biographie

Récompense

  • 2009 : Prix Stripschap, pour l'ensemble de son œuvre

Notes et références

  • (en) Cet article est partiellement ou en totalité issu de l’article de Wikipédia en anglais intitulé « Barbara Stok » (voir la liste des auteurs).

Annexes

En lire plus sur Wikipedia